Drivs av Google ÖversättÖversätt
>

 

Tor Svärdtorp överlevnads bok I av III länkar med sina VI kapitel. www.vi-pr.com

MENTALT OCH KROPPENS HÄLSOKUR Memorandum i VI-pr-(VI-PersonRörelse) ÖVERLEVNAD. Alla rättigheter reserverad - Copyrightsymbolen. (©Upphovsrätt  se mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsr%C3%A4tt

 

 Skrivelse blev gjord under 2003 och är till hjälp i överlevnad där fauna och flora bland annat liknar regioner som Gästrikland, Södra Dalarna, Hälsingland.

Boken i dagens datum 2020 försedd med paket s.k. KRIS med eller utan konventionella krig situationer och därför kallar jag denna kunskap ödmjukt för FÖRSTA HJÄLP I ÖVERLEVNAD.

 

Kunskap i sex delar markerad i romerska siffror.

 

I av VI

 

A

INTRODUKTION

 

Den här boken har som syfte att upplysa verkliga överlevnadsmöjligheter. Bilder visar hur och var du hittar din föda, övernattar, klädsel osv. Boken är anpassad för dagens promenad, helg eller för en längre vistelse i svenska skogar med speciell inriktning i ovannämnda regioner. Denna bock är en lättvikt i klassen med böcker i överlevnad. Arbetet är riktad till vanligt folk i alla åldrar som vill uppleva närhet till naturen eller på andra sätt hamnar i knipa under t.ex. bär eller svampplockning och inte har kontaktmöjligheter för att orientera sig tillbaka.

Dagens kommunikationer och räddningsinsatser är bred men med korttids problem lösare framför kommande NATT som brottas ständigt med temperaturskillnader som vid olika årstider kan vara förödande också för en vuxen, därför detta kompendium överlämnar här som en aktuell extra hjälp. Härmed återlämnar jag komplicerad praktik avsedda för överlevnad en längre tid som t.ex. kokning av lavar, framställning av mjöl från bark, ta sig över en bred och djup okänd älv eller å och annat i den stilen.

Ett ensam militär av special elit eller också erfaren överlevare kan uppleva fysiska ansträngningar och psykiska besvär som en nybörjare när har kommit vilse. Händelser brottas med tid, förutsättningar, ork, kunskap, möjligheter.

Detta memorandum är än i våra dagar är nödvändigt dels av allmän kunskap som egentligen skulle uppmärksammas mer t.ex. i skolor och precis så menar jag i allmän undervisning skulle det finnas plats för självförsvar, fysiskt och mental träning.

Dessa kunskaper är dels en överlevnadsprincip, en nödvändig kunskap i egen person utveckling, alla medborgare från barndom har rätt till, samhället bär ansvar om olycka drabbar egen medlem och när t.ex. föräldrar av olika omständigheter inte har möjlighet till uppfostran till överlevnad.

Härmed beskrivs många alternativ hur du kan utrusta dig, men det är du själv som bestämmer vad du anser att du behöver oavsett vad jag föreslår.

 

Memorandum i VI-överlevnad

Skall du ut i vilda okända områden ta med dig denna bok som maskot. Gör precis som du lär dig med VI-överlevnads kursutövning.

Kurser. Dessa kurser gör du ensam eller i grupp i min närvaro eller med andra VI-pr.are ledare.

 

Boken är inte sponsrad av några statliga eller kommunala medel, det är ett privat initiativ av undertecknad.

Tack för mig. Nu vandrar jag vidare… med dig.

 

 

Innehålls förteckning

DU

RYGGSÄCK

VÄDER

FÖDA

DJUR och VÄXTER

ORIENTERING

ÖVERNATTNING

KNYTA IHOP OCH INSTOPPNING

ANVÄNDBARA SAKER O TING

OLYCKSHÄNDELSE

KOMMUNIKATIONSHJÄLP

 

Notera att dels material du inte behöver ha, fast jag beskriver det här. DU själv bestämmer vad du anser att just du behöver och val om vad du vill göra. I mina överlevnadskurser ”VI-Primitiv överlevnad” ingår varken mat, kläder, skydd, ryggsäck, underlag, eld osv. Vi startar nakna mitt i skogen under sommar och använder allt omkring oss för att lära oss dra nytta av det så långt det går, med vad naturen bjuder oss för att överleva. Människan behöver sin jämlike för att leva vidare. Metoden är generellt begränsad till helgdagar och är den svåraste delen i överlevnadskunskap där människan inte hunnit med att skapa lättare och större möjligheter för att överleva med skapande eller urbanism under katastrof eller som uteliggare…

 

DU

Det är din inställning, din motivation, din vilja och omgivning, som är del av ansvar för ditt liv. Överlevnadskunskap är ”klarhet i den individuella friheten” och ansvar för ditt liv och dina närmaste. Det finner du i VI-överlevnads utövning. Lycka till!

 

Ofta går det att skaffa friluftslivs material på olika sportaffärer, olika av naturkompaniets, affärer för jägare och fiskare, olika överskottslager, militära secondhand, eller affärer med arbetskläder och hantverksmaterial, eller på internet.

 

Behov vid säsong sen vår, sommar och i mitten av hösten.

Dagens utflykt i vildmark.

Ryggsäck eller väska för din smak och en solig dag.

En limpa bröd och pålägg.

1 ½ liter vatten.

Regnponcho.

En undertröja och en kofta är bra att ha med dig för du kan svettas och under kvällen kan det vara kyligare.

Ha på dig t.ex. en träningsoverall.

Skor efter ditt behag eller gymnastikskor.

Keps eller hatt.

Tidningspapper och tändstickor skall man alltid ha med sig.

En fickkniv med olika funktioner.

Förbandslåda som innehåller ett antiseptiskt förband med vilken du tvättar sår eller stoppar blodflöde för sår, plåster och en handfull bomull. Finns även blodstoppande vadd eller spray.

Om det regnar gäller stövlar, extra sockar och ett paraply. Ett paraply med långt skaft kan användas också som promenadkäpp, medan du med ett behändigt litet paraply kan du lätt transportera i ryggsäck. Paraply har varit och är inte uppskattat än i våra dagar av vandraren som inte verkar känna dess effektiva vindskydd, regnskydd av multipla funktioner. Under vår och sommar är det bra att ha myggnät som skyddar ansikte och del av kroppen.

 

För ett dygn vid soliga dagar.

En limpa bröd och pålägg, blanda müsli, en burk mat för kvällens uppvärmning eller något att grilla inför natten. Två liter vätska. Pulverkaffe eller te.

Druvsocker eller bitsocker som du kan använda om du känner dig svag. En klyfta vitlök som du också kan använda att gnaga på då och då som en godis för vidare energi, dessutom, skadar du dig lätt med blödande ett sår, kan du använda en bit vitlök över och kring såret.

På starten du kan ha på dig en undertröja, eller en lätt skjorta, byxor att välja som t.ex. träningsoverall byxor, jägarbyxor, fritidsbyxor, militärbyxor, lätta eller tjocka.

Keps eller hatt av din smak.

Gymnastikskor kan räcka om det blir en lätt utflykt på stigar, annars gäller kängor som skyddar vrister.

Militärjacka, jägarjacka eller fritidsjacka i tjockt tyg, en jacka som är längre än ryggraden om du inte har med dig en sovsäck. Har du en sovsäck kan det räcka att ha med dig träningsoveralls jacka och extra underkläder som täcker axlarna.

Förbandslåda som ovan.

En ficklampa.

En allsidig fickkniv och en rejäl kniv med fast handtag.

Tidningspapper och tändvätska. Tändvätska häller du efter behov i en liten flaska eller burk. Flaskan eller burken måste ha ett skruvlock så tändvätska inte läcker i packningen. Placera den så rakt som möjligt och inte löst så den fladdrar hit och dit. Tändvätska av det slag du väljer själv det är en säkerhet för att skapa en eld ifall att regn eller fukt är för mycket i det område du befinner dig och eld skulle visa sig vara svårt att ta fart, och du anser att tidningspapper inte skulle räcka. OBS! Tänd inte eld först med tidningspapper som är fuktigt, och slocknar, alltså häll inte tändvätska på det! Du skall fokusera dig för att sprida lite tändvätska på ved och sen tända papper. Tändvätska kan flamma upp som en stor flamma så ta avstånd efter att ha tänt på papper.

Tändstickor eller tändare som klarar att stå emot vind (t.ex. stormsticka)

Tidningspapper och tändstickor skall du skydda i en plastlåda eller plastpåse.

Om det regnar… ja du, den totala komforten i de här fallen med att hålla sig helt torr utan svett… det är inte lätt om inte helt omöjligt. Så kan du klara dig med ett paraply, en regnponcho och ett par vattenavvisande ventilerade byxor. Eller en lång överrock som täcker ben och ner mot fötterna.

Två par tjocka strumpor och två tunna. Den tunna strumpan skall vara mot foten och den tjocka över tunna strumpan, sedan kan du glida in den skyddade foten i stöveln. Ett par strumpor upp till knäna. Byxor så pass breda som går att dras över stövlarna.

En extra stor plastsäck för stora sopor är passande som underlägg under sovsäck eller du kan ha sovsäck inne i plastsäck, detta om inte du ha tält.

En kökshandduk och en tjockare handduk.

 

Långtids utflykt som t.ex. tre dagar, tre ljusa dagar och två nätter eller mer…

Välja en toppryggsäck och enligt min smak då med höftbälte för att den skall hålla sig högt på axlarna och inte hänga som en säck nere på ryggen. Se till att det finns rem för att låsa den i fram över midjan eller magen, och att det finns en till i axelnivå, för det är bara ett plus. Ryggsäck typ bergsklättrare smal så att du kan röra dig fritt under svårare förhållanden. Tillverkad i slitstarkt tyg och vattenavvisande så mycket det går. Om det finns dragkedjor skall det hålla packningstryck och att dragkedjan är skyddad av ett överdrag. Packad ryggsäck skall kunna hålla sig skapligt rak på marken efter packning. Den skall inte ha metallrör dels som ligger mot din rygg hela vägen, utan skall vara tjock så att den inte bara håller ryggsäcken rak och stadig, men också skyddar dig för obehagliga föremål som kan sticka i din rygg eller vad som helst. Ryggsäcken skall vara bekväm, lätt och tät.

Efter packning behöver inte ditt huvud sväva i luften helt fritt, men det är bra att håller sig fast på din nacke och den ska röra sig fritt utan att packade saker högt i ryggsäcken försvårar dina huvudrörelser.

På ett sätt minskar du bärbara matportioner än de ovan citerade, ta reda på vad skogen bjuder och låt kroppen använda egna reservenergier, så en sådan utflykt och äventyr kommer att fungera som en utmärkt diet och uppiggande hälsokur.

MAT. En limpa bröd delad i tre portioner, alltså en bit bröd varje dag. Bröd kan vara vitt eller mörkt. Vitt bröd ger mindre energi än ett mörkt biologiskt fullkorn. Två skivor är en överlevnadsmåltid bara det! Hårt knäckebröd av olika smak kan man också välja, de är hållbara på olika sätt än fräscht bröd, se till att dina tänder eller tandkött tål det och inte blir orsak av irritation eller värre olyckor i munnen. Pålägg som lufttorkat kött som t.ex. italiensk salami, torkat renkött och allt annat exklusivt eller specialitet som finns att köpa, lite vad som helst tom. hos en del camping- sport- äventyr och naturbutiker, produkt som alltså är hållbara. Du kan själv tillverka eller förvandla kött och annat hållbart via att det eller torkas röks eller andra värmekällor som solen eller i ugn. Med pålägg menar jag att du äter kanske en bit segt torkat kött medan du tar en bit bröd. Om du inte ha kött kan du ha som pålägg fårost eller ostar som klarar långtidslagring som t.ex. italiensk parmesanost. Gör dessa i små bitar som du lätt kan stoppa i munnen också under vandring. Om du önskar fräschare mat vid de första dagarna kan du förbereda vanliga smörgåsar och pålägg inlindade i aluminiumfolie och ställ dem i ryggsäcken så isolerade som det går från ljuse och värme. Önskar du fräsch vegetabiliskt pålägg välj t.ex. grönsaker som gurka, tomat, vitkål, broccoli, rädisor, fänkål, selleri, morötter, frukt t.ex. bananer, äpple, päron eller vad marknaden och ditt skafferi bjuder på. Olika torkade grönsaker, frukter och nötter samt frön av olika slag är i alla högsta grad bra. Rätter i burk går att värma över öppen låga eller i vattenbad som t.ex. bönor, köttgrytor, soppa, sniglar osv. eller att äta kallt från burk grönsaker av olika slag, fisk i olja eller marinerade, havets läckerheter, frukt osv. Välj burkmat konserverade i vatten så lite saltad som möjligt eller i olja. Som extra energi kan du ta i en plastpåse en handfull med havre eller annat för att förbereda för gröt, eller så kan du välja istället müsli i de varianter du önskar dig. Extra energi får du med russin välj utan kärnor, bitsocker eller dextros.

Vatten, minst två liter. Vatten förbereder du i små flaskor sportiga och av modern typ vuxen nappflaska som du kan dricka små slurkar då och då under resan och det betyder att minst en flaska skall alltid vara lätt tillgänglig. Två av 4 små vattenflaskor t.ex. kan innehålla pressade citroner och det är det som du dricker först, den andra en tsk vinäger. Citronvatten ger dig vitamin c och är bra antiseptisk, vattenvinäger den hjälper din kropp att bränna kalorier och utmärkt antiseptisk t.o.m. för att tvätta skumma rätter eller annat som kött före förtäring. Dessutom dessa uppiggande dricksvatten kan användas som medikament för att tvättar sår.

Har du ett tomt hörn i ryggsäcken, midjeväska eller i fickan, fyll gå gärna i en fin stor klyfta vitlök eller en hel ”solo” för alla eventualiteter, som t.ex. bakteriedödande före matlagning och på sår.

Som redan citerat som reserv som energistöd kan du ha druvsocker i neutral smak eller bitsocker av olika preparat ljust eller mörkt. Alternativ om temperaturen tillåter välj gärna mörk choklad med över 70 % kakao, enligt vetenskapliga rön är rent kakao och har dessutom bra egenskaper mot nedstämdhet.

Hårdare krav för mindre mat eller mer anpassad klädsel och annat, gör det i närvaro till guide, denne kommer att bedöma och råda i så fall extra vid strängare vildmarksutflykt.

 

KLÄDSEL

En solig dag kan du ha på dig ryggsäck direkt på kroppen. Huden skall helst smörjas in med Johannesört olja, eller olivolja som skyddar mot strålning och dämpar ryggsäcks friktioner (i ökentemperaturer är vilan att välja). Fördelen är att svetten kan avdunsta och du upplever kroppskänsla av frisk luft på varje steg i samband med en A-vitamin laddning av solen, helhet skapar behag och gör att du orkar länge; det är en personlig känsla. Nackdelen är att om inte du är van till ryggsäck kan det mer eller mindre ge irriterande märken på din hud, särskilt på axlarna kan det att uppstå. Du undviker detta genom att ha en kortärmad tröja eller annat t.ex. fiskeväst till fördel med många små fickor som du kan fylla med uppiggande godis, torkade frön och dylikt.

Byxor eller annat väljer du själv. Men kom ihåg att i vildmarken som är meningen för långa utflykter med långa timmars promenad, terräng som varierar kan du skydda ben mot mindre skrapning, stick osv. om du har på dig långbyxor i slitstarkt tyg, typ militärbyxor osv. med sidofickor. Sidofickor och andra fickor skall inte fyllas med onödiga föremål som kan komma att vara besvärliga, dessutom kan fickor vara användbara för att snabbt plocka skogsbär och annat.

Strumpor. En lätt strumpa under en tjockare och strumpa upp till knä är idealisk och du skall ha två par av varje.

Kängor eller s.k. vinterskor det är det och inget annat som gäller oavsett säsong. Tjocka sulor och höga så att de skyddar dina vrister.

Keps gärna med lång skärm fram, det hjälper mot starkt solljus och därför ser du lätt framåt i djup skog där det kan gömma sig vilda djur som du snabbt kan se och njuta av eller… sätt bena på ryggen ha ha! Alternativ keps med myggnät. Kepsen kan du vända bakåt när det ösregnar så att du kan undvika den obehagligkänslan av blöt nacke, om du har glasögon kan det vara bäst att bära den så att det skyddar glaset från vatten. Får du ta på keps för öken eller djungel det är också bra för dig som inte vill solbränna sig på ryggen eller skydda mot vatten med det extra tyg som kan fällas ner efter behov.

Arméns sköna gröna dukar som kan användas som halsduk, huvudduk, torka svett eller snabbt provisoriska skor fylld med gräs, picknick, torka dig efter bad, fästa saker, osv. Ta gärna med två st. Annars passar det bra också vanliga kökshanddukar och en tjockare. Inget fel på cowboy eller trapper hattar. Eller, om du är händig kan du före äventyr förbereda och förbättra keps, hattar eller huvuddukar.

Handskar i läder eller arbetshandskar av olika slag som du kommer att använda ofta speciellt för att i snabbare takt ta itu med bygget, äta grillad mat, flytta varma kastruller, ta varma stenar för kojans uppvärmning och annat osv.

Rånarluva i merlino ull eller bomull eller vad... lätt eller tjockare är ALLTID passande oavsett säsong.

Militärjacka och annat i den stilen, slitstark och längre än ryggen är att föredra.

Overall i två delar med olika komponenter bland syntetiska och naturliga är ett bra skydd om man skall sova under bar himmel. De kan användas på kvällens kyliga nätter framför brasan eller som pyjamas att sova i som en sovsäck! Själv tycker jag att har man följande kläd kombinationer kan man klara sig skapligt dag och natt i olika temperaturskillnader och väderlekar sommar som vinter, alltså: ett underställ som täcker överkropp och nedåt, ett mjukis flanellställ med luva standardtjock ofta i bomull, en sk. vinteroverall eller skoteroverall med luva, en rånarluva, fiskarhatt med nät för att skydda ansiktet mot myggor, handskar, kängor som luftar fötterna, är en perfekt kombination för en överlevare OAVSETT PLATS PÅ DENNA JORDEN!

Kläderna vid transport inne i ryggsäck eller utanför alltid skyddad i plastpåsar eller lindade i mjuk djurhud, vattenavvisande tyg eller vaxade osv. Var noggrann att ha kläderna alltid torra! OBS! Finns kläder som med modern vägledning värmer kroppen. Än känner jag inte till kläderna som kyler ner. Men, det finns astronautunderkläder som tål över 1000 grader utan att smälta. På marknaden finns kläder för fritid och arbete med stoppning som skyddar olika känsliga delar. Men, är du händig kan du skaffa underlägg typ träningsmattor eller för camping, allt som är i isolerade material. Klipp som du vill och sy in i kläder vid de områden du tänker dig skydda. Beständiga kroppsskydd är t.ex. allt som ingår i motocross och mera.

Färgerna på kläderna anpassade till omgivning precis som en kameleont och andra vida djur gör för att kunna smälta in i omgivningar, vara så osynliga som möjligt

Där inte färgsättning räcker använder man allt som i miljön passar för att hänga på kroppen från fräscha eller gamla grenar, vass eller gräs osv.

Har man enfärgade kläder i? Då skall det vara dova, gråa, gröna, svarta eller begränsade till ökensand eller blåa. Undvik intensiva och skrikiga färger och alla sk. signalfärger typ orange, röd, cinnober, helt eller sk. i kamouflerade mönster. Är du på fältet och kamouflerad mitt i sommaren i det gröna, eller i snövitt mörkt klädseln? Tipset är att använda allt som finns kring dig från jord, gräs, kål och allt som kan kladda dina kläder i olika mönster. Är du hemma, före avgång, mönstra själv dina kläder med att kasta klor, eller andra blekningsmedel på kläder. När grundmönster är färdigt då används andra produkter eller extrakt från natur som rödbetor hackad fräsch gurkmeja rötter och andra kryddors torkade pigment men som färgar, kaffe, vin, tomater osv. se följande bilder  den svarta rånarmössan blev melerad. Går tom. att färga

ytterkläder typ breda overaller är praktiska, dekorera dessa genom att klistra fast med vattenresistent lim strimmor av gamla lakan som också du har färgat eller från annat tyg. Gör en egen kamouflagedräkt.

Har du bland olika överlevnads redskap det viktigaste vapen för liv och död, kan enkelt med akrylfärg eller burk färg spruta eller måla över handtaget och slidan tom. på stål och undvik delar eller sk. egg se bild  

En av de viktigaste kunskaper under en överlevnads tid då man är utsatt för fara, är att inte bli upptäckt då i första hand är stillhet som gäller dag som natt. På dagen bland rasmassorna, på natten under stark ljusstråle är stillhet som förbryllar jägare, för allt som rör sig syns! Å andra sidan är det lika viktigt med tysthet och rörelse som annars uppmärksammar din position. Precis i motsatt syftet när man överraskar eller i öppen konfrontations strid är snabbhet, och skrik i sig ett psykologiskt vapen som paralyserar motståndare oavsett det skulle vara människa eller djur!

Ljus

Ficklampa, pannlampa och andra lampor som går att fästa på klädsel eller annat leder oss vidare under färd då mörkret faller skall så långt det går vara av kvalitet. Skall t.ex. vara vattenskyddat, låg energiförbrukning, stor elbesparing, ljusstråle minst 100 meter med olika alternativ på nära och längre håll inte minst blinkande ljus med minst två färger. Har man en laserstråle ficklampa oavsett färg är det ett plus.

Överlevnads handlampa DYNAMO som är fri från batterier.

Säkerhet.

Ta med dig reflexer och annat som visar din position ifall du behöver hittas. Ett band av tyg i röd eller gul skrikig färg, neonfärgad som du kan ringa in hatten med och bli så synlig som möjligt om du vet eller misstänker att området du korsar är under jaktsäsongen eller då alla batterier för lampor är tomma! Dessa attiraljer i skrikig färg skall vara minst 70 cm för det skall fladdra, eller elastisk men synliga. Har du sovsäck kan det räcka att ha med sig en hängmatta som du kan knyta från trä till trä och sova alltså i luften, som gör att man undviker de flesta småkryp på marken. Små ringklockor som du skulle knyta vid en lina som ringer på sovplatsen och skulle påpeka plötsligt närvaro av obehöriga eller oväntat besök, kan även några tomma metallburkar knytas nära varandra och fungerar lika bra. Metallburkar kan dessutom vara bra att värma upp andra rätter i direkt på eld eller vattenbad. Gör flera hål i botten och sidor, vänd upp och ner över ett stearinljus så att du kan underhålla varmt dricksvatten, soppa osv. En lätt presenning på några meter kan du använda över dig som tak om det regnar när du sover eller är vaken, att du är liggande eller stående. En visselpipa med intensiv ton. Den skall hänga så nära munnen att du kan nå den utan ansträngningar. Effektiv mot överfall i staden eller vid olycka ute i skogen i samband med gruppvandring där avståndet mellan deltagare är långt ifrån varandra.

Mobiltelefon ifall du äger eller vill ha med dig en. Du får tänka att inte alla dessa nallar fungerar mitt i bushen, batteri tar slut och du glömde ett extra batteri eller laddade inte hemma, telefon kan gå sönder av olika orsaker eller skadas av vatten om den inte är vattentät. Tro inte att dessa moderna apparater kan vara din säkraste räddning i nödfall, det är alltså bra om du kan andra knep. Vi tar t.ex. grundläggande sättet som ljus, ljud, rök. SOS görs: punkt, punkt, punkt, streck, punkt, punkt, punkt, paus och upprepa.

I Förbandslåda. I det här paketet kan du tillägga en rakapparat som är försedd med flera st. blad så att du är säker att torr rakning kommer att ge bra resultat. En liten spegel, inte bara för nödsignaler, möjliga med hjälp av solen och som reflekterar din position; i hälsosyfte är att om man lindar spegeln på en gren kan du nå och se delar av kroppen där det inte annars syns för att kolla insektsstick, sår osv. Tvål, med salt från Himalaya, med tjära från våra skogar, med olivolja från Medelhavet södra Europa, klassisk savon (tvål) de Marseille med eller utan sina 72% olivolja osv. All tvål parfymerade eller ej är nödvändiga vid flera dagar eller veckor i överlevnads processen, användas för att tvätta sår, hygien och rengöring av viktiga t.ex. underkläder. Tvätt servetter i mindre portion, lite vikt, är mycket effektiva för all hygien. En pincett för att dra ut besvärliga stickor som kan t.o.m. infektera sår. Finns pincett med inbyggd lampa. En mindre glasförstoring kanske inte för att tända eld via solljus på torrare blad och gräs, men för att underlätta när man skall dra ut stickan från kroppen, se närmare sårets tillstånd, sy ett och annat. En eller flera nålar en liten och en större. Den minsta kan du använda för att sy ihop breda och djupa sår som kräver det. Den större nålen för att reparera tygskador eller förstärka delar av det. Du kan använda sk. björntråd eller fiskelina. Björntråd är en naturprodukt som är stark och smal och som det går att sy i läder osv. Nylontråd går att använda för diverse hjälp från skosnöre till byxbälte osv. Hantverkarglasögon som skyddar mot splitter, vind osv. och breda som få plats för läsglasögon eller solglasögon. Extra läsglasögon. Munskydd för att hjälpa andning mot extrema hygrometriska temperaturväxlingar och annat.

Väder termometer kan vara bra att ha med sig. Drickbar sprit Det skall följa som medikament, antiseptiskt på sår, hjälper matsmältning, leder t.ex. pepparmynt te, substans som motverkar förkylning osv. Vid okänd inriktning eller svårare vandringar kan en lätt cykelhjälm eller annat i den meningen vara passande.

Promenadstav  som når mindre eller mer under din armhåla är en stor hjälp och säkerhet dels av ditt bagage. Du kan göra detta själv om du

är händig och har möjlighet till en hammare. Fixa en lång armad sax för buskar. Dela den, skruva isär och voila! Om vassare delar är lös vid handtaget, ta

då en hammare med hjälp av hårt underlag banka ordentlig till du försäkrar dig att de två delarna inte lossnar. Färga som kamouflage eller annan färg om

så du önskar. Fixa en kniv med slidan i hård plast för att skydda vassa extremitet. Nu har du utöver redskap för att luta dig och underlätta din färd, ett

effektivt överlevnadsredskap som du kan använda vid jakt osv. I samma tema ser du i bilden en mindre sax som i vanliga fall kan användas för att klippa

häck eller andra behov i trädgårdsarbete. Skruva isär det och voila! Du har en dolk. Få sedan bort handtaget i plast och i överlevnadssyfte kan du fylla

det tomma metallröret med saker i överlevnad som inte får plats i ryggsäck eller dina fickor. Samma möjlighet att fylla tomrum har du i staven. Lång sax

som dels förvandlas till stav kan du använda i självförsvars syfte om du är tränad för det.

Alltså, en stav kan du göra hemma eller vid färd i skogen, fantasin har inga gränser. Staven underlättar i ojämna och branta terränger, tar dig över bäckar och delar ryggsäcks vikt på tre ben än bara på två! För de som inte har använt detta redskap tidigare kan det kännas lite annorlunda men vanan blir snart en lättnad samt en känsla av trygghet.

  Som före detta italiensk alpjägare är en ishacka bra som överlevnads instrument oavsett om är det sommar. Dessa är starka så att du tom. kan slå i en stor sten för att framkalla delar av det för dina behov som överlevare. En hacka av denna typ kan du använda för att gräva upp stenar från fast mark för att bygga eldstaden, som vikt på presenningar och varje. hackspjut framme är ett effektivt mordvapen då kompakthet i ishacka samlar hela din styrka när du skall slå till! Utmärkt jägarinstrument. Bestämmer du dig för att klättra i ett träd oavsett orsak, använd hackan i samband med yxa och kniv så att du når de närmaste grenar och vidare klättra till toppen där du som har blivit vilsen kan ha möjlighet för att se din position och agera därefter. I stora branta sluttningar är ishackan suverän. Du kan stödja på den och med en sittmatta för att uttrycka mig komfortabelt kan sätta dig på den och vila. Har du blöta kläder du kan slå hackan horisontal på ett träd och på detta sätt har du mycket att hänga på till torkning. På andra sidan där hänger alpjägarhatten finns ett ca. dm långt spjut som också är användbart. Användning av ett sådant instrument är flera.

KASTA STENAR

Kniv, dolk, machete och yxa eller såg. Dessa är överlevnads redskap byggda i vår moderna tid, för, just det… före i tid skulle ha räckt med en mindre eller mer mjuka stenar som t.ex. flinta för att kunna skära och sticka eller hårda stenar för att krossa. Apropå stenar är det en av de första mänskliga arbetsredskap för att krossa och som vapen för att jaga eller försvara sig genom att använda dig av kast!

 En lätt yxa på 3-5 kg kan du krossa en hård sten, hugga som är vanligt och mening ingen med den, skära som en kniv, samt sticka om du har tränat till kast

  En såg som man fäller i slidan går att slipa den lätta överkant och gör en egg så att den blir vass som en kniv. Du kan då såga och skära. Bilden visar ett par extra läsglasögon. Handskar. Multi användnings sätt från tång fickkniv osv. Stor överlevnadskniv om du väljer det skall den helst vara minst 30 cm lång och med bra vikt för kunna hugga som en yxa. En fickkniv med olika funktioner. Kompass om du känner för det. Lokal karta för utflykter där du hittar information om altitud, bergstoppar, bäckar, tjärn, skogsvägar, eventuella vattenkällor, myr osv. Pannlampa, av de modernaste se mer i kapitel ”Ljus”. Vaxljus som kan vara användbart för annat än mysiga hemmakvällar ett sk. gravljus med lång brinntid som kommer att ge dig utöver ljus också värme i ditt tält, koja, i det skydd du befinner dig. Minibrännare, stormtändare och dessa står emot vatten och vind. Magnesium elddon fungerar alltid och tar inte slut som gas eller bränsle. Tidningspapper Papper skall hållas torrt i t ex en plastpåse. Plastpåsar finns biodynamiskt så att det förmultnar snabbt. Stormtändstickor. Rökelse   

 Kan vara antidepressiv samt ganska effektivt mot olika insekter. Lägg kolen i en metallburk eller nära eldstaden på en sten, tänd på det och några sekunder efter lägg dessa kådor på denna självbrinnande grund. Har du inte kol kan du ha rökelse i en metallburk och rikta varm stråle från brännare på kådan utan att nå själva rökelsen. Har du varm kol från brasa, använd det… det är hetta som fort tar fart på rökelse. Finns också rökelsepinnar och olika andra varianter men dessa är absolut de bästa! Soporna skall dels brännas om det går och resten grävas ner så djupt det går och helst lägga en sten och en mindre sten på det som markerar. Rödsprit som effektiv tändvätska går också att använda på sår som försiktighetsåtgärder och på allvarligt infekterade sår. Härmed vill jag visa en bland mina uppfinningar som är snö och vattenavvisande samt klarar starka vindar. Garanterar eld vid nöd situationer. Dessutom tjära, vax, ister och oljor som kan dels smälta vid kroppsvärme så att det går att stryka på dig som extra skydd. För dig som det är första gången, ett liggunderlag kan komma ifråga. Idag finns underlag med toppen isolerad och är superlätta.

Enmanstält i minsta format eller om du så vill ett gemensamt tält med andra är inte mening i vårt överlevnadssyfte, men kan pga. olika orsaker finna behov och då räkna med det i bagaget för plats och vikt.

OM DET REGNAR

En vattenavvisande lätt poncho som kan täcka dig och ryggsäck, finns att köpa lite var som helst, men det finns också tyngre mer hållbar klädsel. En plastsäck för stora sopor eller presenning av litet format, då gör man ett hål för huvudet och de går att anpassas som vattenskydd, men då måste du ha en hatt med dig annars gör du den av björknäver. Med björknäver och stoppning med tyg eller gräs, går det att tillverka provisoriska sandaler.

I vår tid har vi skillnad i klädsel speciellt på sommar, men som kvinnan har byxor kan mannen ha kilt, kjol, klänning, toga eller mantel med bar kroppen under, som skyddar mot solen och ventilerar från lätt nedkylning. I överlevnadssyfte finns bara en regel mot alla kulturers stigmatiserade påhitt, kallas nödvärn och som synonym anpassning! Har du barn med dig? Får du tänka extra.

Har du djur med dig? de kan i stort sett bära egen försörjning som t.ex. hundar. Stort fyrbent som oxe, åsna, mulåsna, häst, kamel som numer bevisat också är anpassad till nordiskt klimat, elefanter med vilken Hannibal korsade alperna och i slutändan mötte sitt öde med döden, krossad av min förfader Maximus den femte Fabius kallad den tålmodige taktikern; kan dessa djur både bära provianten och dig. Kul och Spännande!

Bär du glasögon. Regn kan vara ett besvär och då det gäller det att vara noggrann med tvättlappar för glasögon på rätt plats. Linser föredras. Ofärgade glasögon är bäst i alla sammanhang men annars kan det vara praktiskt att bära glasögon som blir mörkare i kontakt med ljuset. Bra om du har skaffat ett glasögonfodral med hård yta med säker stängning. Fysisk och psykisk förberedelse inför långvandring. Är du motiverat har du redan byggt ett mentalt försvar. Har du tränat för att känna din kropps känslor av hunger, måltid i proportion om vad verkligen din kropp behöver, är du nästan redo för att börja vandringen utan bekymmer av diverse psykiska och fysiska konsekvenser. Men så redo räcker inte till för allt överflöd av mat som du får i dig till vardags mellan stressande dagar, njutningstid, allmänna påtryckningar av konsumtion, ingen motion, vanor till att dricka, rökning, kaffe, t.o.m. sex i överdrift, allt detta har gjort dig svag gentemot överlevnadskrav. Överlevnad innebär leva med de minimala resurser och må bra med dem. Psyke och kropp påverkar varandra på gott och ont. Vandring och överlevnad är en ny livsstil. Anpassning tar sin tid och i vår fall och klimat med fler kurser skulle vara ett måste, dels för att må bra, uppleva helt i denna realitet och helt för att klara det. Det som jag föreslår, att tre dagar före vandringen är att du minskar din mat gradvis med mindre portioner som du själv bestämmer men inte under hälften som du brukar och så gäller även för ovanor, gör dessutom lite motion med fri gymnastik i samband med promenader och det utan att trötta ut dig. Har du aldrig låtit kroppen vila en dag utan mat? Gör det minst en gång före kampen som väntar dig i överlevnad. Gör det minst en gång när du vill före vandringen. Upplev hunger! Mentala och fysiska dragningar och sammandragningar, det är en upplevelse i sig. Bara våga göra en sådan sak är bevis på din mentala styrka och att verklig förberedelse inleds inför din lycka.

Under vandring

Om du är själv se till att inte drömma för mycket så att du tappar orientering och om det händer börja med att stanna en stund och stoppa något i munnen, något uppmuntrande som t.ex. en godis. Fokusera dig på saker och ting som du kan minnas och att du inte är hunden som springer runt och runt efter sin svans men som aldrig når den. Stunden skall inte skrämma dig för stunden är du själv och det innebär att du styr tiden, att du kan och mår bra Vandra vidare i lugn takt titta, njut av grönskan, solens ljus, saker och ting. Smörj dina läppar med militär hudsalva som du har med dig. Salva som en räddningsmanskap du har mot olika eventualitet och gör nytta att användas för en stunds massage av dina trötta fötter eller ansträngda händer. Tänk inte, ta avstånd från förvirring, inte minst uppskatta din förmåga att kunna anstränga dig att ha det lugnt och hålla dig fast vid ditt självförtroende, så att panik inte kommer, och upplevelse i den okända stunden av vila i dina lugna stunder. Säg att du älskar dig och att lika många finns kända och okända som längtar efter dig och tom. kan du besluta att ta nattens vila just där du är. Tänk att det är en möjlighet att denna stund hade en mening precis som en lek och att ingenting är omöjligt. Leken slickar sina sår och som alltid löser sig, ja allt är möjligt i alla fall i din LILLA situation. Följ råd och kunskap som finns i detta memorandum och du kommer att hitta det omöjliga… ditt självförtroende, dig själv… SOM DET SKALL VARA. Igen, gör det okända känt för dig, stund efter stund, dagen och natten, det är just denna välkomna situation som gör dig fri… av ditt eget lärande!

Är ni fler i grupp panik? Tala med varandra så lite ni kan. Var tysta, som indianerna när de jagar, som aboriginer när de upptäcker och som djur när de väntar på tillfälle… dvs. att du och målet är en realitet, lita på dig själv, lyssna på gruppen och de erfarna om de finns, följ logiken som du känner för, efter allas meningar. Du bestämmer ditt öde genom att följa andra eller gör som du känner vara rätt till att göra. Tyst och spara energi, göra och lev.

Vid vandring, har du provianten med dig? ät det i de tider du är van vid, men den viktigaste måltid förtär den bara under långfärds slut. Är du van vid flera måltider om dagen, men har du bestämt att äta bara en måltid om dagen ta under pauser små symboliska energikickar med karameller. Vatten skall du dricka regelbundet i små portioner. Under fler dagars vandring minska matportioner varje dag för att kunna efter några dagar leva bara med bärplockning, jakt, fiske. Under en överlevnadstid med minimal proviant eller utan proviant blir vatten och maten den viktigaste fokusering trots bristen. FÖDA som energikälla gör dig motståndskraftig över omständigheter.

Efter vandring ökar sakta näringen till den nivå du är van vid men nu med ny insyn om vad som gäller. Praktiskt stabilisera det i den nivå som då lätt kommer att kunna forma dig för en livsförändring. Då, kommer du att får en annan syn på livet där det väsentligt gäller. Överlevnad är en form av terapi som kan ge dig tillbaka en normalt balanserad och realistiskt liv, ett sunt liv.

 

B

Så packar du ryggsäck  Förstås är packning här en exempelbild fast realistiskt. Du varierar innehållet efter din ryggsäck och struktur, personliga behov och utflyktstid osv. Principen är att materialet skall vara behändigt, lätt, resistent, nyttigt, ta så lite plats som möjligt dvs. nödvändiga delar som knivar, kikare, radiokommunikation, skor eller stövlar och ryggsäck med, allt som allt!  Du kan också ha två mindre ryggsäckar, en fram och en bak, två till på olika sidor t.ex. sk. fiskeväskor som står så högt som det går för att ge plats till en sk. midjeväska. Som du ser på bilden sikten skall inte skymmas. Utanför stigar, var noga att titta var du sätter fötterna.

Ryggsäck skall bäras så högt på axlarna som det går. Den skall vara fast på din kropp precis som om den skulle vara en del av dig. Packa ryggsäck så högt det går så att musklerna bär mer än ryggen och midjan. Skapa en balanserad vikt som ger dig en känsla av lätthet och rörelsefrihet.

 

Kropps förberedelse.

Andningsövning

Gymnastik

Sträckning

Meditation

 

Andningsövning börja med att böja dig ned med händerna mot marken medan sakta andas du ut med munnen. Sedan sträck på dig och höj upp armarna mot himlen, ta sakta ner armarna samtidigt som du andas in. Håll andan några sekunder och fortsätt vidare med övningen mellan tre till sex gånger.

Allt skall vara långsamt för att kunna hinna fylla kroppen med energi. För de mest otränade kan en känsla vara i huvudet att det är att vänta, men med denna enklare träning kommer du att motverka besväret med att din fysiska förmåga tar över. Gymnastik   Då gör du också dessa övningar långsamt så att det kan undvikas eventuell muskelsträckning och för de mest otränade träningsvärk. Till gymnastiken kan du tillägga egna varianter. Gör övningar i den hastighet som du känner för. Dessa rörelser är allmänt en hälsostart för dagen och för dig som bär en ryggsäck blir det nästan en nödvändighet.

     1

Stretchning för bena  

Meditationsställning. Blunda med ögonen men inte är helt stängda. Din första tanke är: slappna av genom att tänka t.ex. jag är kall som en varg samt att du säger ditt namn. Repetera det två – tre gånger eller mer om det behövs tills du känner att axlarna sjunker och inre spänning avtar. Djup inandning med näsan och långvarig utandning med munnen. Trappa upp tiderna. Under andning se till att magen är den första som fylls och delvis bröstkorgen följer efter. Märker du att axlarna inte sjunker, kan du bara andas med bröstkorgen det är ett tecken av inneboende stress dvs. orsaken finns i dina livsupplevelser medvetet eller undermedvetet, om inte andra fysiska orsaker. Jag råder dig att följa dessa meditationsövningar tre gånger om dagen hemma före utflykt och vidare efter till återkomst hemma.

 

Övningar gör dem dagligen före frukosten för berika din dag.

Andningsövningar förbättrar syreintag du blir vaken och pigg med en smula glädje.

Gymnastiken väcker stillastående muskler och stärker dem inför dagen. Stretchning ger musklerna elasticitet och rörelserna utvidgar så det blir lätt att bena följer dig under dagliga ansträngningar och i svårare terränger.

Meditation ger lugnet, uppfattningsförmågan höjs och dagens medvetenheten fullbordas.

Med dessa fyra komponenter får du kroppen, den mentala och den osynliga med dig helt. Mjukhet och stabilitet i kroppen = självförtroende. Se glädjen i denna stund, dagen är din.

 

Lätt VI - PR- unisexdräkt för alla säsongen.

Dräkten är användbar på dagen var som helst; ensam hemma, med familjen och ute i societet, på fritid, dels på arbete, fodrad med avtagbart underplagg kan användas också på vinter. Detta är en av mina olika uppfinningar som jag har ensamrätt på. EN dräkt för alla för de starka eller svaga, för de rikare eller luffare och uteliggare. Det för att röra sig fritt eller för att sova i. Du kan ha bara den på kroppen eller i kombination med underkläder och andra kläder. En överlevnadsdräkt mitt i staden eller i vildmarken, utmärk under icke vålds träning VIPR-självförsvar, en upplevelse i sig! Dräkten kan förvandlas i princip till vilket klädplagg som helst på din kropp efter din smak. Dräkten ger en frihetskänsla, den är lika praktisk inomhus som utomhus i vilket väder som helst. Egna runda harmoniska former får poänger också i estetiken så att vi alla ser nästan lika ut kroppsmässigt. Det är en folkdräkt. Den är excentrisk och alltid i modet och som sagt oavsett kroppsskillnader eller sociala tillhörighet. Oavsett om den är färgad i imponerade tonfärg som Himalaya munkars dräkt eller diskretare med italiensk kamouflage färg som i VI-prÖverleva eller militär, kan vara svart med vita prickar som var elegant mönster på klänningar under 1930-talet eller gråa diskret randiga som Al Capone kostymer. Dräkten går att formas som en byxa, en kjol, korta byxor och korta armar som sommarkläder, enkel eller dubbel mantel, toga, uppsätt delar på midjans bälte och du kan bära saker o ting, knyten på andra vis kan du gör en fagott för framsidan eller bak då kan du bära saker eller omfamna den nyfödde, eller vidare förvandla dräkten till en tusensköna med dina glittrande fantasivingar. Inte nog med det, dräkten förvandlas också till ett härligt enkelt eller dubbeltäcke eller används som sovsäck där du kryper in från vilken sida du vill. Som sagt en vinterdräkt på det här formatet med tre lager och olika fickor.   

UTRUSTNING  

 Spade

Denna spade är ett exempel som man kan få mycket nytta av. Förbättra det genom att göra kanterna t.ex. på vänster sida med sågtänder och på höger sida gör en egg och fila det som en kniv. Med den kan du gräva, skär, såga och hacka som en yxa. Spade av denna typ är bräcklig men om konstruktörerna skulle förbättra som jag tänker skulle de vara en aning tyngre och mer stabila också kunna användas att krossa och sticka! Med en sådan spade du kan göra gropar för eld och släcka den sedan. Du kan göra kanaler och leda bort vatten kring ER sovplats. Du kan gräva ner dina sopor djupt i naturen för långsam förmultning. Du kan jaga, stycka, bygga osv.

Kommunistiskt samhälle som än idag vi lever i, undantag med de primitiva klaner och grupper och dels fria självständiga familjer, är motsatsen än GRATIS samhälle som jag beskriver i mina studier http://www.vi-pr.com/vi_gratis_samhalle.htm så att vi anpassar oss till pengars slaveri och det gäller de flesta, skaffar oss via globalt tänkande för det mesta på stora köpcentra produkter producerade från andra kontinenter som inte har samma mönster att leva och i kombination med penning konkurrens öses i vårt samhälle med produkter av sämre kvalitet. Samtidig är lag i … eller överlevnad och selektiv teori att mänsklighets framgång har följande gemensamt: ”olika kunskap som förenas, byts och förfinas med varandra som själva förutsättningen för lösningar… och överlevnad.” Men våra politiker, ledare och producenter som lider av maktsjuke syndrom http://www.vi-pr.com/maktsjuksyndrom.htm och penningbehov bland andra intressefrågor är de dem som ansvarar på vår mentala fångenskap via ignorans och exploatering, underhåller kommunikations problematik http://www.vi-pr.com/kommunikationsproblematiken.htm bland människor under en global mantel för mänsklighetens sämsta. Här har vi en kniv som de flesta användare tror att den används för att skära eller i sin höjd också för att sticka. En yxa är för att hacka men de flesta tänker att den inte går att använda som hammare. Har vi en såg och man tänker inte på möjligheter att med ett enkelt ingrepp går den att filas i överdel och med det skära  Producenter tjänar pengar om vi tänker i små portioner, då köper vi mer onödiga saker. En producent som tänker på kvalitet producerar helst lokalt, sprider kunskap, förstår att ekosystemet är lika viktigt för alla med förutsättningar till anpassning från folk till folk och område som t.ex. kontinent till kontinent är inte lika för alla!

ALFOMA   vad är det? Här visar jag en tekning av det som jag kallar ALFOMA dolk och som egentligen är en av mina ytterligare uppfinningar efter konkreta situationer för överlevare, bönder, modiga jägare och äkta krigare, en familjs överlevnadsarv och egendom. Ha du en alfoma-dolk i hand, kan du gå in i vildmarken klädd precis som du kom ut från din mor, har du med dig kunskap om vildmarkserfarenhet så du är tillbaka igen. Detta redskap stick som en bajonett mot stora faror, skära som en slaktkniv för små och storvilt, sågar träd eller ben, hugger som en yxa på små eller bamseträd, har speciell formgivning för att skära grenar, krossa eller hamra…

Alfoma betyder början och slut från grekiska alfabetet alfa och omega. Alfoma dolk har en livslång personlig relation med dig som skulle använda den. Alfoma dolkens formgivning som du ser i teckning är som jag anser enkelt nödvändig men det går att förändra handtaget med förläggning för en spade, för att bryta sig in i låsta dörrar, och vad mer? En sak har jag inte kunnat lösa: sågen. Om jag väljer vikt för att öka kraftigt slag kan det inte det förenas med såg som kräver smal yta för att kunna gnaga sig in i materialet!

 

På marknaden kan du finna yxor av olika slag med den minsta på 22 cm inklusive skaft. Yxan är en klassiskt toppredskap som du kan använda för att skära små och stora stammar, krossar som skulle det vara en hammare, flå byte som skulle det vara en ytterst vass slipad kniv.

Finns små sågar som fälls in i själva skaftet och bladet kan användas att lätt skära virke, ben osv.

Syftet med de viktiga redskapen som dessa i överlevnad är kvalitet i metall som inte skall vara för hård, kan annars gå sönder, inte för mjuk annars förloras kompakthet och ett böjt redskap blir aldrig som förr om den inte får en radikal förändring och då förlorar balansering.

 

UNDERLAG för att ligga på, finns i olika tjocklek färg och material. Annars, djurpäls som fårskinn, get, ren, kalv, björn, kanin osv. har olika naturliga goda egenskaper, tom. går att använda gammal skinnväst av olika pälsslag som går att skaffa billigt på loppis eller secondhand. Väljer du ett pälsunderlag se till att du skaffar en vatten avisande väska eller påse som du använder för att hålla pälsen torr och som underlägg till päls i fuktiga områden.

 

 

Har du kikare är den en tröst . En monokulär med lättvikt och inbyggd zoom.

 

PANNLAMPAN skall vara vattentät, inte glömma utbytes batteri.

Vaxljus som brinner sakta och håller sig länge är ett sätt att skapa temperaturförändring i små hyddor, ger en trygg känsla och ett milt ljus som skapar en mänsklig och nästan äventyrsromantisk stund som du kommer att bära med dig länge.

Brinnande ljus det ta från dig nödvändigt syre under trånga förhållanden, brandfara och vinden kan släcka det just då du behöver det mest.

En del byaråd via hembygdsföreningar har byggt allmänna kojor för samhörighet, möte i natur och grillning finns i stort sätt alltid plats för öppen eld och det kan du göra lätt med magnesium elddon då när tändstickor är våta, när gas i brännare är slut eller bränsle.

 

BANDAGE för att linda en eventuellt vrickning fot och hålla hårt ihop djupare sår. Apropå det, kvinnors tamponger, blöjor av olika slag har bra uppsugningsförmåga och kan vara passande under bandage stort blodflöde.

Plåster för små sår.

Rödsprit är en utmärkt och starkt antiseptiskt som du kan använda på sår och inga problem om du har en naturligt fet hud… som jag. Om du har torr hud kan denna alkohol lätt skapa irritation. Använd denna substans långt ifrån ögonen. Johannesörtolja kan du ha ständigt i en metall, plast eller liten glasflaska. Denna olja används för brännsår, på svårare sår som inte läker snabbt, när du slår dig smörj omedelbart området där du slog dig, olja in dig före solens strålning så att du blir brunare, smörj in hela din kropp precis allt förre vandringen.

 

KAFFEFILTER eller en näsduk i tyg som kan användas för te osv.

 

VÄDER  Allvarlig storm inte långt ifrån dig, en snabb vindförändring och du får den på dig, bråttom att slå upp ett stadigt läger! Cirros cumulus  Lugnet efter stormen och sådana molntäcken är tecken på en soldag. En röd solnedgång med klar himmelen… eller nästan.  Tecken till 90% av en följande solig och varm dag. Dessa moln kan betyda regn dagen efter om det drar ihop i en stor molnslinga med mörkare ton kan det tyda på åska

 

Dessa moln t.ex. verkar säga… här kommer vi… Det innebär temperaturväxling och ostadigt väder som kan innebära också regn på kvällen  Molntäcken är svårare att spå, men i princip så innebär det att något är på gång som kan ge svårigheter.

Andra kännetecken

Har du i sikte stora mörka laddade moln som rör sig snabbt och mot varandra kan de tydapå åska.

Flyger svalor högt kan det tyda på regn.

Insekterna verkar mer sugna på att bita före åska.

I många fall kan du själv uppleva en onormal tystnad i skogen precis som om alla djur har gått och gömt sig och som man brukar säga… det känns åska i luften.

 

SIKTET  Grå himmel, dimmor av olika slag, regn, åska och storm, gryning och skymning, omväxlande temperaturer mellan kallt och varmt i samband med regn och fuktigt område, allt detta ger dålig sikt.

Ha som tröst att i norden sommardagarna är långa, själva mörkret reduceras till korta timmar.

 Blandad ungskog.  Blandad vuxen skog.  Gles tallskog som tusen prickar av olika färger och som ändå skapar en grå och jämn yta så att sikten blir reducerad.

Mellan ungbjörkskog. Denna ljusa lövskog av björk är i våra dagar tyvärr sällsynta och samma öde gäller för lärkträd som blivit en raritet.

 

Ung och tät barrskog eller lövskog är sikten mycket reducerad och mellan alla hinder som t ex stora stenar, täthet mellan vassa grenar, ojämna terränger, gropar; din egen uppfattning av riktning som inte alltid stämmer, så händer det ändå att efter några 100 meter är man helt ur kurs.

En vuxen skog av samma träslag är alltid i princip skön, dvs. gallrad och ren så att sikten sträcker sig tom. 50 m bort om undervegetation är mossa, blåbär och lingonris.

En blandskog reducerar dels sikten.

Där lövträd dominerar kraftigt är terrängen rik på humus och den brukar vara mjuk. Är terrängen dominerad av steril bark kan den vara torrare.

 

TEMPERATUR och ENERGIFÖRBRUKNING

Mitt på dagen mellan kl 11.00 till 13.00 är temperaturen den högsta, varmast och det innebär större förlust av din kroppsenergi. Det är på natten som temperatur sjunker både i luft och i din kropp. Under natten håller du dig varm, då håller du dina energier i balans som sedan när du vaknar öppnas med ett bra energiskafferi ett stöd av god sömn.

Förmiddag.

Satsa din utflykts energiförbrukning på förmiddag från kl. 6.00 till 11.00. Då temperaturerna är anpassade för de bästa arbetstimmarna. Klockan 11.00 väljer du en rastplats och slår läger för skydd, mat och vila. Du laddar så din kropps och mentala energi, dessutom lär du dig om omgivningen, njut av stundens händelse. Du kan relaxa dig, slappna av, meditera eller bara vila som det känns bäst för dig.

Eftermiddag

Från kl 13.00 till 18.00 fortsätter du vandringen. Då dagen skymmer har kroppen förbrukat sin energi, behagliga temperaturer som sjunker till kyligare väder och då är det dags för att slå läger för att sova.

Den första timmen går åt för att fixa skydd, sovplats, och alla detaljer för eventuella väderförändringar, eldstad om det behövs. Andra timmen för mat, samhörighet om du är i grupp, samla dina tankar under egentid, observera och sova.

 

ENERGIUTDELNING UNDER DAGEN.

Efter de första 20 minuters promenad stanna för en paus av max 10 min. Sedan kan du ta paus på en kvart var 40:e min. eller efter en timmes promenad. Du anpassar promenads hastighet och tid för vila, vad som känns bra för dig. Om du inte verkar trött, om inte annat stressar dig, håll rytm och vila regelbundet, låt dig inte luras av dina vanor eller stress och personlig överskotts energi. Se till att spara kroppen och mentalt, ladda och skapa med klarhet stunden och frammarsch.

 

 

FÖDA

ATT SKAFFA FÖDA

JAGA. Angående att jaga vill jag här lägga en reflektion ”Hur skulle det vara om människor skulle jaga bara med händer, kniv, spjut… utan kast, djur mot djur? Mitt svar: för naturens respekt och balans så var det före och så skulle det bevaras, vilt mot vilt så jag kallar det MOD och överlevnad”

 

VAPEN  Ett sådant lyckat och på kort tid tillverkat långt vapen har olika användningsområden: tungt utmärkt spjut, bra i närstrid och mycket defensiv. Spjut liknande vapen avsett också för kast KRÄVER träning och alltså vana! Det skulle alltså vara positivt och omtänksamt för ditt bästa att du går med i tid före vandring, i en klubb som sysslar med stickvapen där kast ingår. Härmed ser vi detaljen som visar att skaftet till din kniv skall vara fäst mellan V-formade översta gren för att kunna hålla emot stötar.

Stenar.

Flinta och andra stenar som är släta, tunna och mjuka går att slipas mot andra hårdare. Med dem kan du göra ett redskap för att skära, sticka och såga.  Lite var som helst om man har tur går det att hitta sådana lyckostenar. Gör man ett redskap av det kan man sedan ta hem den som en souvenir för sig, för barn och barnbarn, kompisar och framtida Museer.  Här du ser en av min souvenirer och egen tillverkning i södra Frankrike från Pyrenéerna på gränsen till Spanien, med flinta: en bumerang kniv överdel såg, fiskrensning, mycket vass. Framför det ser du rester av en pil med flinta spets. Hela poserar på en italiensk marmorpelare som skulle det vara… låt fantasin tala, för mig ser den ut som en fågel.

Stenar är i sig ett vapen eller ett arbetsredskap, en prydnadssak. Med stenar i hand kan man jaga på kort och långt avstånd.

 

Spjut i trä och andra mer raffinerade med metalldelar går att jaga tom. storvilt.

 

 Här ser du en kopia av ett spjut som samerna anses ha använt för att jaga björn öga mot öga… Brrrr…

Björnen får i detta memorandum ett extra tillägg för björnen är än idag den största av våra rovdjur och området vi finner björnen i så är populationen stor. Stöta på en sådan bjässe, en sådan upplevelse man aldrig glömmer… och det är meningen.

 Jaga med båge och pil är en av de första tankar man får när man nämner överlevnad. Här kommer jag inte ägna mycket för spjut och pilar. Mycket kan skrivas och visa om det, men jag måste i rimlig mening respektera mina icke våldsamma åsikter och där finns kast. Jaga genom att skjuta och kasta är våldet. Jag skriver i andra sammanhang de psyko-socio-filosofiskt angående dessa mördarkrafter som finns ännu i moderna människan. Här vill jag bara säga att jag vill tro att alla kan bygga pilbågar som efter flertal försök och material undersökning kan delvis vara effektiva. En sådan finess och kunskap tillhör bara få vettiga och förståndiga medborgare. Den som är realistisk är inte ens i idrott, för de flesta tävlar för egen vinning och lurar sig själva att tro att de är bäst och inte andra. Där är fällan som jag i mina självförsvars undervisningar länge motarbetat, för jag brukar förklara till deltagare att ”du tränar för att känna till dina gränser” och för att förbättra din fysiska och mentala förmåga och vara HEL om du har valt den utövningen. Tävla alltså är i sig som skotten och kast en upprepning av en pervers mentalitet som våldtäkt och annat i den stilen. VÅLD. Skjutvapen som gevär, pistoler, kanoner och bomber är ren mördarkraft som inte har orsak att finnas eller användas om inte i nödfall vid självförsvar syftet och dvs. där angripare är inte provocerad för ett sådant utbrottsanfall! För mig är jägare och militärer samt alla som brukar skjutvapen i princip mördare. Tiden som vi lever i är dominerad av stora och små krig och med mitt resonemang kan jag inte komma ifrån och jag måste acceptera realitet. Fel, är att alla i nära avstånd med skjutvapen kan trycka av och skjuta med en styrka av flera 100 kilo per del av sekund med skott som borrar igenom nästan allt utan att missa målet. Värst vill jag säga är att man gör det inte bara av plikt och hjältemod för skydda samhället, skaffa mat, i nödvärn eller med rätt och goda åsikter, det värsta är när FEGA beordrar eller gör det! Därför menar jag att om skjutvapen inte skulle finnas, skulle den verkliga krigaren vara som skyddsvakt och ängel samt familjebeskyddare och framstå med all sin rätt, plikttrogen för fysisk träning, skicklighet och mod i närstrid för en sundare samlevnad.

  Björn. Björnkött, björnpäls, björnnaglar, björntand, björntofs, björnben, björnsmycken … ja… Tänk dig att själv om människor blir ett byte, hur det skulle kännas. Ja, människan är grym, vi dödar varandra (dagligt bevisat), flår och med huden gör trummor för att bevisa makten (historiskt bevisat), skalperar (historiskt bevisat), naglar som smycke, kannibalism (historiskt bevisat och ännu i dagens realitet) osv. Sammanfattning av björnens plötsliga anfall är inte något våld i rättvisans mening annat än en markering på sitt revir, skyddande av egna ungar i självförsvarssyfte instinktivt när björnen under jakt blir sårad! Eller när vi tar deras byte. Anfall behöver det inte vara med dödlig utgång, och komma ihåg bevisat t.ex. av bärplockare att björn tolererar. Komihåg också människor grymhet mot vilda djur bara faktum att i moderna tider skall man reglera beståndet annars osv. är ett orättvist sätt att styra naturen precis som ständigt närvarande olaglig jakt eller att jaga för nöjes skull. Om vi avslutar parodi mellan vilda djurs öde och människors öde med kommentar av grov och omänsklig destruktiv realitet som drabbar växtriket och alla andra beroende av att det är sk. jordens lungor i Brasilien och i andra delar av världen pga. palmer som producerar palmolja och tar över den rätta och livsviktiga vegetationen. När man i Europa skövlar urgammal skog på grund av olika intressefrågor som inte har med naturens cykler att göra, men för girighetens skull. Vi tillägger en vision av globalt våld för att få oss förstående, så är också meningen med detta memorandum t.ex. det finns öken som sprider sig på Jorden och kapital resurser för att begränsa Jordens sår är förlamad eller utnyttjas för andra onyttiga syften. När Jorden är på väg till att kvävas p.g.a. att våra politiker inte förmår och inte vågar stoppa en av orsakerna i kedjan med relation till det som nu representeras av onödiga personbilars ständiga ökande produktion. NÄR, När och när… Just nu 2020 florerar s.k. konspirationsteorier för ett och annat för både gott och ont. Lever vi i en mental och global galenskap? Om vi stannar upp några ögonblick och tänker på allt detta, ser oss som individen, som människan, ser vi hur viktigt det är att lära sig överlevnad.

 

DJUR och VÄXTER

 

DJUR, INSEKTER O KRYP

 Ägg i natur är svåra att hitta, men om du snubblar på ett bo, får du veta att alla ägg är ätbara… men, titta noga att inte få ett fågelfoster i halsen.  Har man tur Hittar man några ägg av dessa skogshöns  

 

 

Ätbart Kött: dels lagas på glöd medan andra äts råa.

 Paddor, steks. Genom att fånga paddan utan handskar kan det ger hudirritation.

 

 Grodor, steks.  Maskar…… Usch… Maskar… råa. De medför magproblem. Nej du det låter inte smakligt precis men… det går det också om du inte vill svälta.

 Huggorm, fånga den  med Y formad pinne eller vad du snabbt kommer på för kunna hålla fast den för att sedan hugga av huvudet. OBS! Gällande djur av denna typ som innehåller gift eller irritationsämnen skall huvud och huden av samt inälvorna avlägsnas, sedan stekas ordentlig. Se här en fel måltid … Hahaha!

Angående sniglar som kräver snabba och drastiska åtgärder i överlevnadssyfte går inte så lätt. De måste renas i tre dagar med vitt mjöl till dess de bajsar vitt som mjöl. Då, när dessa har friats från skadliga ämnen för oss människor går de att förtära med smör, persilja, vitlök eller på plats efter vattenkokning.

Myror  äts råa eller stekta. Ta upp en eller två myror på en pinne, krossa dem med fingrar och… smaklig måltid.

Hundar kan ätas och efter ha flått dem tvättas med vinäger om man har dessa kvantiteter annars bara steka delar av det eller kokas. Päls används efter skrapning av innerdel och saltning, men, stekande solen gör sitt om inte andra möjligheter finns tillgängliga.

Allt små, mellanstora eller stora byten som råttor, bäver, hare, vildkanin, rådjur, hjortar, vildsvin, älg går att jaga. Fågel detsamma från skogsfågel till rovfågel, ankor, gäss, svanar, tranor osv. men det tar tid och är svårt att lyckas. Jag beskriver realitet som drabbar långvandring som i olycka hamnar i överlevnads nöd. Annat i överlevnads syftet för kollektivet som kan stationera lägre tid i deras nomadvandring.

 

Råttfälla är inte tung att bära med sig och i så fall skall det vara minst 4 stycken för att ge dig en chans för gnagare och annat byte. Det fungerar också för fåglar. Storlek av fällan bestämmer storlek av byte. Gällande hängmattan av den här typ går att använda som fälla för större fåglar m.m. Mens binda råka vara i bild och är inte utsedd för att fånga musen, ser vidare användning.

I jägarvärlden finns ljud instrument för att locka små som stora djur… i princip handlar det om ständigt om… parning.

Vildsvin kan ramla ner i gropen på de spjut som du har förberett med stor möda.

Insekter är ätbara efter stekning. Alla frukter i norden i princip råa eller kokta är ätbara. I vilt tillstånd från gräs till rötter, bark och löv, blommor till mossor efter adekvat behandling från torkning, kokning, infusion eller råa går att förtära. Problematiken är att vår ras är nu mer sönderbruten och tål inte förvandlar eller godtar sig, inte klarar av dels ämnet som finns i dessa naturprodukter så att rå förtäring kan skapa problem som kan irritera och i längden kan de försämra delar av vår matsmältning, rensning, metabolism osv. Stor del av vår flora har medicinska egenskaper genom användning av folkmedicin i rätt förvandling i laboratoriet och vid rätt dos av det. Svamp har vi en svårare relation till, menar att det finns s.k. farlig svamp men själv lever jag än efter förtäring av falloidsvamp under en naturresa i Luxemburg när den giftiga svampen var i sin början i form av vit boll och som gelatin när man skivar den som tillägg i vildsallad. Alltså, försiktighet är viktig men i nöd… är vi människor som inte har all kunskap förvandlats till naturens försökskaniner.

Fiskar Fiskeredskap  och sötvattensfiskar är inget problem för matlagning.

Myggnät, alltid sommartid nära eller vid våtmark kan vara passande att ha med sig mot knott och fästingar som t.ex. i bild

 ett ganska komplett skyddsnät.

I landet: Odling: hittar en odling som t.ex. sockerärtor, ärter och annat omedelbart ätbara ät en del och leta vidare på en stig som tar dig till närmaste bonde och en bondgård som denna som var min egen gård  du-ni kunde få allt: dricksvatten, dusch, mat, sovplats, information för vidare eller avslut av vandring.

När du skördar. Ta av ett underklädesplagg och knyt på en sida som en säck och fylla i. En mössa eller keps, schal, fickor och dina egna händer är ditt transport skafferi.

Fisk. All fisk kan du laga på en brasa saltad eller osaltad. En gädda som denna i bild på ca 800 gr kan du proppa i dig och bli mätt för lång tid, det blir mat för två dagar. Så då blev det när rovdjur - krokodilgädda hamnade själv i stekpannan!   Abborren med mer ben än gädda men smakligare.

De fiskar som är det de vanligaste och inte inplanterade i den nordiska oasen,kan du finna bäckröding eller lax.

Sällan får du på kroken en smaklig ål som är rik på näringsämnen, som numer tycks minska i antalet.

 

Fåglar.

  Orre   Tjäder  Du kan uppleva dessa vackra fåglar i vildmarken, men fånga dem finns i en drömvärld, fast med erfarenhet och lite mod så… vet man aldrig. Tranan . Tranan, en elegant och imponerande träskfågel, njut av dess majestät. Lommen  Läte av dessa två fåglar som jag kallar träskfåglar, ger en känsla av stillastående urtid, vi fångas och förflyttas till en annan tid där vi människor var maktlösa och själv var ett byte...

Vi skall glädja oss av frihetskänsla men ingen mat för idag.

Här ovan ser vi lånade bilder av uppstoppade djur, egentligen ingenting att skämmas för, för människor balsamerades förr i tiden sina efter döden. Många människor tycker inte om att se uppstoppade djur för de flesta tänker att djuret blev skjutet, men så behöver det inte vara. Det det är bra att det finns uppstoppade i generell mening, en del av djuren är sällsynta och andra kan bli. Kanadagäss  Mmmmm… fetisar i närheten… mmm, maaat!!! Kanadagäss kan vara som ankor ett möjligt byte och redskap kan bara vara en bred och stark fiskhåv.

Jakt på fåglar innebär en långvarig erfarenhet, med kunskaper och risker.  Hej, jag spelar död, jag är helt ofarligt, akta dig så att du inte trampar på mig, du vi kan mötas i högt gräs på fuktiga området… jag är gullig för jag är inte stor…” säger i mitt barns fantasi lilla snoken.

Spanar.

Svanar går att locka. Bäver kan man se efter deras tydliga spår. Hare och kaniner samt dels gnagare så är hålet i marken och deras stigar. Rådjur och hjortar samt älg och renar kan man se deras viloplats i gräset. Vildsvin har sina vägar starkt markerade. JAG har en döm… önskar tillbaka vilda tjuren Visent (europeisk bison) som ännu finns i Polen nära ryska gränsen  precis som nu finns igen en population av Myskoxar.

Stor del av däggdjur är anträffbara i skymningen. Fåglar på dagen eller som nattugglan på natten.

Växtriket är det som kommer att ge dig mest. Dessutom kan jag påminna dig att det var en tid då människor levde bara med bär och växtplockning, det var ingen jakt, ingen odling och än idag finns det de som lever med det på vår jord. Bredkaveldun Bredkaveldun en skatt som jag kallar överlevarens godis, men mer har denna växt att ge dig. Blad, märg från roten uppåt till 1 cm är ätbar rå. Du kan tvätta med rent vatten eller sänka den i kokande vatten om du har tid för det, men det är bara en försiktighetsåtgärd som inte i de flesta fall är nödvändigt.

  Bredkaveldun matpaket. Kan på många platser vara svårt att få upp roten denna osynliga skatt, så då är det passande med en lång tandad kniv. Var beredd att sänka ner händer och armar även kanske ben i lerigt vatten.

Vassblad   Gräv med händerna djupt i våt lerjord mellan 20 till 40 cm där hittar du guld. Här  är synligt två vassblads skott och rotsystem som du plockar för att förtära råa eller kokt. Tvätta roten i vatten. Avlägsna det mörka skinnet från rötterna. Kvanne  Kvanneblad extremitet äts rå , men var beredd att mellan blad och skaft kan det vara fullt av slem och dels larver, i nöd ät det ändå efter att har avlägsnat slem och sköljt rent med vatten, måltiden kan fortsätta med några tuggor av den mjukaste delen av roten.

Gran  Toppar av gran i tidigt stadium maj-juni läckerhet kan ätas hela.  Gran i avancerade stadium juli-augusti, avlägsna stickande del och ät skalet som visas i bilden som följer

 

Tall   Tallens användning i folkmedicin och som du själv kan göra under vandring är att knoppar i tidigt stadium används som te, eller befria bihålorna från bakterie och t.ex. förkylning. Det sista gör du genom att höja vattentemperatur till dess vattnet sjuder som innehåller knopparna, böj huvudet ovanför ångan och andas in djupt, hemma kan du hälla hett vatten i ett kärl, ta en handduk över huvudet som täcker kärlet och andas in djupt med stängda ögon. Hemma i bastu kan göra detsamma så fräschar du upp hela kroppen.

Tallskott i senare stadium äts hela.

Vi måste värna allemansrätten för att kunna genomföra överlevadskunskap.

Stensöta  Grönt gulaktiga  stensöta rötter Rensa bort skalet och smaka denna typ av lakrits dels syrligt - sött skogsgodis.

 

Björk  Björkblad kan du äta fräscha lång tid in på året, men tänk dig att bladet blir beskare och hårdsmält ju mognare det blir. Mjölkört  ger föda från första början, skottet upp till 15 cm äts råa eller förvällt samt eventuellt kokta som sparris.

På sommarens slut kan du skära stjälken vertikalt så att du kan skrapa den milda märgen.

Blad kan du ta med dig genom vandring och låta de torka i solen, luft som tränger in t.ex. pappers eller tyg påse. Gör te av det, det kommer att smaka som äkta s.k engelskt svart te.

 

Viltsallad

Mjölkörtens blommor tillsammans med rödklöverns blommor kan dekorera en viltsallad som kan bestå av de allra yngsta bladen, unga daggkåpeblad, unga maskrosblad, unga smultron blad, blåbärsblad, harsyra, brännässlor, blad av åkerfräken några strån eller toppen, unga groddblad, vilda äppelträdens blad, unga granskott, mellanstora tallskott, gula råa kantareller och karljohan svamp, skott av olika vass och en till två mogna enbär. Groddblad

 Frön går att ta en tesked om dagen tidigt på morgonen som mild effekt mot förstoppning. Stora groddblad kan användas dels krossade som kompress på sår som inte läker bra.

Daggkåpa  tidigt på morgonen kan man samla in dricksvatten.

Maskrosor  Sallad året runt. Det är hela blad när de är unga och toppen när dom är mogna. Roten är ätbar rostad och torkade i ugn för att sedan mixas till ett pulver och användas i ett glas mjölk kanske sockrad för att likna cappuccino eller caffé olé.

Rödklöver  Några blad och några blommor i en stor viltsallads sammansättning ser dekorativ ut och är ätbar.

Harsyra  kan tilläggas till sallader som en god smaktillsats.

Åkerfräken  Dessa tre olika åkerfräken är ingen av de giftiga, men de medicinala och ätbara kvaliteter heter ”equisetiom arvense) tillhör den tredje från vänster som ser ut som massa spjut mot himmelen medan de andra två ser ut som paraplyn.

SOPPOR.

Brännässla  är känd som ogräs och den rotar sig stark i god jord. Är en medicinalväxt i soppa eller blöta blad i sallad, det stimulerar blodcirkulation. Likaså vid muskelvärk eller reumatism slår man med en kvast brännässlor på smärtande område.

Plocka dessa med skydd av handskar typ arbetshandskar. En brännässlesoppa kan blandas med andra grönsaker. Kan redas med mjölk. Brännässla förlorar sitt brännande i vatten. Dels brännässlesoppor kan ge pepparsmak.

Äta mer vegetabiliskt det är bara bra som här med andra exempel så är det toppen om du under vandring kan passa på att äta vildsallad, en blandning som här på bilden t.ex.

 unga björkblad, unga maskrosblad, saltsyra, späda groblad. Skogens skafferi är bredare än jag här beskriver men en del kräver förvällning och mycket vatten samt tid som t.ex.  murklors, islandslav  delvis tallbarr. Med överlevnad är det meningen att vänja oss till nöd och det innebär äta bara det som ger energi för att överleva, alltså, lär sig att äta mindre.

 

 

SVAMPAR

Bra med regn och soliga dagar, innebär bra svampdagar vid rätta säsongen. Vi kan säga att hela augusti månad upp till och långt in i oktober månad kan du hitta följande viktiga läckerheter. Röksvampar  Välj de yngsta. Kantareller  Gula kantareller kan ätas råa. De kan sol eller lufttorkas och ätas senare. Jag kallar denna svamp Svenssons svamp, av de mest oerfarna svampplockare känner igen den.

Stensopp svamp också kallad Karl-Johan svamp, biff för vegetarianer. Kan bli upp till 30 cm, 10 cm i bild i de bästa åren… Den läckraste av alla i soppfamiljen. Också denna svamp kan torkas för senare användning som den är eller blandad med annan mat.

Fingersvamp , dels råa i sallad, stekt eller grillad, sedan lägga den på en nybakad brödbit. Sällsyntare än andra svampar.

Har du med dig en liten flaska olivolja som du hade tänk dig ha som medicinal olja för brännsår och annat, använd gärna del av den och fritera dessa svampar.

Enbär  En, kan du äta när det är blåa bär som är mogna. En till tre bär som max om dagen. Ett bär ger dig en uppiggande känsla och energi. Enbärsbuske sticker, men plockning är värd.

Smultron  ett av de eftertraktade bären som ger en obeskrivligt härlig njutning under ansträngda vandringar. Hallon   söta och goda är ofta maskangripna. Lätt stickning i fingrarna kan förekomma vid plockning och fast irriterande känsla är inget att bry sig om.

Hjortron  Du hittar dem i blötmark på myrmark.

Odon  Dessa bär som liknar blåbär, växer på större buskar ofta nära blötmark t.ex. på kanterna till myrar.

Dessa… Odens makt… nu jag fantiserar, men detta namn ”odon” låt oss drömma om mytologi.

Kråkbär   Kråkornas bär? De ser du plötsligt mellan odon och blåbär, i fuktiga skuggiga platser samt ljus behöver de. Mer vattniga än blåbär eller odon.

Blåbär  Blåbärsdryck, blåbärssoppa och dina egna recept bland marmelader och sylt. Har du med dig socker, två stora kärl och en handfull blåbär, några odon och några kråkbär, som värms upp med krossade bär och efter några minuter har du en utsökt dessert mitt i buschen. Tillsätter du vatten i denna blandning, så får du en energidryck. Har du med dig lite mjöl med torr jäst som du hade tänkt dig använda för att baka bröd, ta en del mjöl, strö det i vattnet med marmelad, underhåll det på låg värme medan du vispar upp, blandningen får än hårdare konsistens, så trollar du fram en blandning som ger en god – vild - blå - skogs – frukt - soppa!

Lingon  kan du hitta redan röda mitt i blåbärstid vid sol exponerat område. Häll i dessa söt – syra bär tills du blir så mätt att som en vilt djur lämnar du tydliga spår i dina avföring efter dig.

DRICKSVATTEN  Mitt i skogen, vägkanter kan du glädja dig av sådana skyltar som visar vägen till livets nektar… rent o fräscht källvatten. I princip allt vårt vatten är drickbart mer eller mindre  Säger ifrån grumliga, oljeaktiga, stagnerade vatten, de ger illamående och andra besvär men inte livshotande. I princip, i vårt land finns rinnande vatten, vattenkällor och det kan du dricka som det är. Angående filtrering av vatten med sand, aktivt kol, mossa osv. kan det kräva en lång procedur och det är inte säkert att man blir av med alla bakterier. Till hjälp för det t.ex. 10 droppar klor 5 lit vatten, jod ungefär samma. Jag vill tro att dagens människa är mindre motståndskraftig än de tidigare generationer kanske pga. förr var födan mer rå.

Åtgärder för vatten som inte känns bra, är att koka det, använd olika tabletter, lägg in några droppar antibakteriella substanser som citron, salt, jod, klor, filtrera. Det går att skaffa vattenfilter av olika slag eller använd olika vattenrenings tabletter  

Dryck fast du inte är törstig på riktigt, det gör att känslan av hunger minskar och undviker länge ont i huvudet på brist av vätska, minskar i extrem värme med långa strapatser att känna eller på riktigt svimma.

I tidig vår mitt i Sverige t.ex. under maj månad kan du  njuta av söta björksav och en liten flaska fylls inom bara 1-2 timmar.

 

ORIENTERING

För dig enkla människan som inte bär kompass när du plötsligt upptäcker att du har förlorat orienteringen och mellan panik och kall beslutsamhet bestämmer att det är dags att hitta tillbaka, då handlar det om att hitta ett sätt att se långt framför dig och fixa en fast punkt att följa. Mitt i en skog kan vara lite svårt. Då gäller det att gå ner i åldrar och kunna klättra upp i ett träd som ligger i kanten av en öppning i skogen eller nära intill, eller klättra upp på en hög sten, toppen på ett berg osv. Om du inte känner dig igen och bestämmer dig ta ut en riktning, då handlar det om att se så rakt som möjligt till exempel mot en mast som ofta ligger uppe på ett berg med röd lampa, ett kalhygge på andra sidan, rött tak på en sak som verkar vara ett eller fler hus, alltså du skall sikta till objekten som syns mest och hålla en gång så rak kurs som det går. På väg mot målet kommer du att korsa svårare terränger än du har tänkt dig, men var envis och klättra upp då och då igen för att se om riktningen stämmer. Under resans gång kan du påträffa sådana hinder som följer och som kan förändra din sikt, så tänk på det.

 

Stöter du på vattendrag är det i princip din räddning för som man bruka säga att en liten bäck avlutar färden i en å, eller i en flod, flod ut till havet. Men, vi kan vara realister så vi börjar med en liten bäck. Bäck   En liten bäck kan avsluta färden i en tjärn och det kommer inte att vara till en stor hjälp om det inte finns vidare utlopp. Tjärn  Men, i regel har tjärnen ett utlopp som leder vidare till en större bäck eller å. Ån   Med en sådan å hittar du en närstående väg förhoppningsvis under kort tid. Sådana åar har oregelbundet djup från t.ex. 30 cm och över 150 cm. Ta chansen att svalka dig under hettan!

Svalkan  Näcken utan fiol. Stortjärn  eller sjön. Stora tjärn eller sjöar har ofta delvis ringlande väg och vägen behöver inte vara långt ifrån där du befinner dig. Så det handlar om att vara uppmärksam och inte gå och gå i onödan.

På sådana platser kan du fiska abborre och gädda, dels i ån kan det finnas braxen i en stor älv regnbåge och lax. Fiska kräver dels kunskap, tålamod, var beredd att lägga dig på dagens slut med tom mage, annars bli nöjd med väldigt små portioner eller om du har tur kan du äta dig proppmätt.

Där det finns vatten är det bra att ha simkunskap annars man överlever ändå. I simkunskap är inbyggt självförtroende som underlättar tanken att simma i ån med ett trädstock, bygga en flotte eller paddla vidare med en bärbar kajak. Kajak om du har bestämt dig som överlevare gör utflykt äventyr med om det finns paramilitära och för elitsoldater kajak som delas i två delar, styrbord med fötter, ett mindre segel och du kan ro i havet. Två sittplatser och plats för packning.

I SKOGEN

 Sådana vägar som blir skapade av moderna skogsmaskiner kan vara din räddning samt kan ta dig oändligt vilse pga. att du kan hamna i ett område där vägarna delas. Färska och gamla spår kan vara svåra att urskiljas. Är du pressad för nattens ankomst och väder eller trötthet då är det bättre att slå läger.

Markeringar

Har du en liten rulle av färgade band eller tråd av samma nyans mellan 5-10 meter, kan du i förvirring börja linda in träd. Använd knut som framåt riktning och så klart motsatt håll i samma knutriktning visar vägen tillbaka. Du markerar startpunkt genom att linda trädet i ögonmåttsnivå med två rullband. Det kan hjälpa dig att se startpunkt ifall efter vandring du går du i cirkel och hamnar tillbaka inom tidigare mankerade området. Du kan finnas en bit bort och misstänker att riktning inte stämmer, så tittar du tillbaka med en kikare i så fall en passande så att du försäkrar dig och slipper gå i onödan för att leta start punkt. Om du hamnar igen mitt i cirkeln måste du ta dig till startpunkts markering och se över din riktning. Har du kläder i överflöd kan du använda en av dem och riva sönder i små lappar som du hänger på grenar så att de inte blåser bort. Alla markeringar ska inte göras för täta och inte för distanserade så att man inte kunna upptäcka dem, markeringar skall vara alltid synliga.

SPÅR, KÄNNETECKEN. Människor:  Tydliga och fräscha djupa fotspår av stövlar kan vara från jägare. Skogsarbetare har fastare sula. Bärplockares stövelspår är sällsynta och en stunds glädje håller inte längre när andra fotspår inte visar sig. Löparskor lättare skor men tydliga i ojämna avtryck det kan vara en större chans för din räddning för det kan tyda på nära bebyggelse eller stora vägen. Joggingskor tyder idag allt och inget. Dessa används för vardag, fritid, jobb, i staden och på landet, inte minst finns för de i alla åldrar, men, en bärplockare behöver inte för det vara så långt inne i skogen. Kängor typ vinterskor, kan tyda på en långfärds promenad, naturfolk, kan tyda kunskap och säker räddning om du träffar dessa i din närhet.

En grumlig vattenpöl lämnar av ett sådant djupt fotspår och kan tyda att de inte är långt borta. Stövelspår och hundspår är ett klart samband av jägares närvaro och då gäller det att du får fart på din tenor eller sopran röst, skrik ”Hjälp!” eller vissla högt upprepade gånger om du kan tekniken, har du med dig visselpipa använd den eller vad annat som drar till dig uppmärksamhet. Viktigt att alternera skrammel med ditt eller era skrik på ”Hjälp!”

 Vindskydd kan vara i dåligt skick med eventuellt obehagliga grannar som detta (följande bild).  I närstående omkullkastad stålhink ser du deras bosättning. Men, med lite mod och stor försiktighet kan det ändå vara din räddning. Vindskydd av denna typ utan obehagliga bosättare finner du på stigar, vikar, fiskeplats, utsikts område som ofta är besökta. Broar vid våtmark kan istället vara en gammal jägarhydda. Jägarhydda som detta kan vara en dålig överraskning pga. att skyddet går inte att använda helt. Hydda ligger mitt i myr med fukt och våtmark, då väljer du att slå läger på närmare plats där underlag är fastare och torrare. Dessa typer är markering och betyder mänsklig närvaro om än inte de är besökta regelbundet, men i närheten kan det finnas andra lösningar. Om ni är i grupp ska ni stå vid platsen och bara två långfärds spejare går iväg för att hitta tecken på möjligheter till räddning och två till nära området helst i samma riktning som långfärds spejare skall vara i området  Som spejare väljs helst de som har god orienteringsförmåga som naturlig egenskap, som har grunder från barndom som scout eller unga örnar, erfarna frilufts aktiviteter, skogsarbetare, jägare, tom. före detta brukshundsägare, orienterings idrottare eller militärer. Broar alltså  som denna som är dels renoverad och i bra skick, det förstärker tecken till lyckoträff av en vidare slut upptäckt vid färd av en större väg. Skogsstig Stigar som denna kan vara från början gjorda av vilt och ofta sedan har människor skapat sådana tydliga spår och i ditt fall innebär det goda tecken och problemlösning. Har du sedan tur att se en sådan informationstavla  välj den kortaste vägen men för det behöver det inte vara den säkraste. Vägvisarpilar av den stilen kan dyka upp mitt i vildmarken så att man tappar hakan. Skyltar kan vara lokala turist informationer eller europeiska vandringsleder. Salt block här utsatta för älg  Salt till älgarna är tecken till en möjlig stig i närheten.

Högt gräs  och ljus kan vara tecken av skogsavverkning, då kan det finnas rester av gamla vägar tom. några meter därpå kan det finnas en stor skogsväg till civilisationen, eller… man blir lurad igen… Från skogen till fullträff av en skogsväg som motorfordon kan köra på  Från skogen till en sådan vägkorsning kan tyda på några km eller några mil till närmaste räddning och om du är försvagad måste du tänka så klart som det går, låt inte ivrighet och impulsivitet ta över sunt förnuft och realitet. Finns det kvar ett problem: Vilka av dessa vägar är den lämpligaste? Titta noga och välj den som mest är använd. Markera  riktning som du tar fasta på och väljer den som verkar mest använd. Lägg dessutom märke till omgivningen om det finns stora stenar, extra stora träd, myrstack osv. Skriv upp signalement om du har en penna o papper. Gör markeringar   marken med eget kännetecken som bilden visar. Tät skog  innebär svårt orientering och du behöver markera tät, tydligt t.ex. på sex följande alternativen i bild som följer  Sex alternativ markeringar, från vänster upp till neråt: framsidan vit björknäver, rödfärgad tygbit , avlägsen bark, gult tyg, plastband i rosett. Till höger uppåt och neråt med hängande fräsch tallkvist som pekar ut vägriktning, bruten kvist. En markering betyder framåt och inte baklänges. Två markeringar på samma träd avlägsna bark på andra sidan betyder tillbaka, att du är på samma spår men har vänt. På andra sidan gul rosett hänger du vidare ett litet rakt guldband om det så skulle var nödvändigt i så fall en tillbakaväg. Rött tyg, två stycken för tillbakaväg. Torr pinne eller fräsch som pekar motsatt och markerar din återkomst. Björknävern ockrafärg som insidan innebär tillbakaväg. Brutna kvistar kan du markera om möjligt det som finns mitt i stammen och som pekar ut din raka bakväg.

 

Så ser en myr ut ifall att du är tvungen att korsa den. Den kan vara längre och bredare, det beror på om det tidigare var en flod eller en tjärn. Mossa, vatten, vass, små buskar ojämn terräng med djupa vattenhål osv. Träd växer dåligt, sakta, blir knotiga. Vill du nå andra sidan för att kunna följa kompassriktning gör det försiktigt, men det är möjligt och inte så farligt som det verkar…  Ett platt område täckt av stor skog är orienteringen precis som i öken. Ett område med kullar ger lätt orientering som vi ser t.ex. med följande bilder.

Här ser vi en skog av gammalskog och vi kan se långt så att orientering underlättas. Om vi tittar noga just på denna bild  ser vi att bakom skogsgränsen nyanserar sig en glänta och det kan betyda rinnande vatten, en väg osv. Sedan ser vi en kulle som kan vara ditt närmaste mål för att spana vidare från toppen eller från toppen på ett träd. Bilden under visar en mast som är viktigt som orienteringspunkt och därtill en säker räddning för där kan det finnas vägar i närheten , eller följer du själva högspänningsledningar tar dessa dig till räddning. Om du är försvagad fast du tror dig vara nära till räddning eller är nära att hitta tillbaka pga. att du hamnar på en vägkorsning , ta ändå inga risker, att mörker och kyla tar kål på dig, du kan känna dig yr, svimfärdig, panikslagen, resignerad till passivitet osv.; välj då övernattning, mat, vila, bra skydd! Då, ansträng dig inte för att ta kraften ifrån dig, istället ät och drick lagom så att du känner dig motiverad att göra en provisorisk primitiv hydda för nattens vila. KOM IHÅG ATT ÖVERLEVNADEN ÄR EN KAPPLÖPNING MOT TID OCH ORK.

 

ÖVERNATTNING

Vindskydd. Nödkoja.   Sommarnätterna i naturen är i regel inte så svala men redan i augusti kan de vara bra kyliga för din ansträngda kropp. Så, tänk att ha alltid bra med extra kläder i packningen. Dåliga sovnätter höjer stress och ovanan att sova i skogen gör att varje litet ljud mitt i natten kan oroa dig med rädsla för den okända.

Provligga  före man bygger kojan. Ser till att underlag är jämnt och rakt så att du får en behaglig vila. Välj lutande mark ifall det regnar, så vatten kan rinna förbi och om det ösregnar och kojan inte tillräckligt isolerad kan vatten tom. passera under din isolerade liggplats. Du kan sova med huvud mot den minsta delen eller motsatsen det beror vilka dina behov är om kroppsvärme där du behöver det mest. Tätare hörn blir varmare. Enmans skogskoja med få knytningar, en stubbe och de flesta grenar från gran som täcker hela. Ingången är frontal och öppen. Om oroligt väder laddar för åska, skall du bygga skydd en bit långt ifrån träd. Du skall ligga egentligen under markyta eller i alla fall ha närhet till högre mål än dig, så att åskan laddar sig ner på det. OBS! du skall inte ligga i en vattenpöl om det skulle ligga under marknivå för när åskan laddar ner sig kan det göra att högspänning går vidare till strömförande vatten och till din kroppsvärme, 3 eller 5 meter ifrån högre mål, att du istället blir slut mål för åskans urladdning. OBS! Det är så att det behöver inte vara att åskan som just precis skulle slå ner i trädet där du sökte skydd… jag och andra lever än. Alltså, koja på en gammal myrstack som syns på bilden vid trädrot och som gör att underlaget är torrt det lämpar sig i högsta grad för en lyckad övernattning.

   Bildsekvens visar en enmans nödkoja som du fixar på ca 10-20 minuter som maximal tid.

Observera, att isolering från marken är gjord av grankvistar eller blandade trädgrenar så skall den vara minst 30 till 50 cm hög. Enmans skogskoja upp till 80 % torra grenar och stubbar

 täcks sedan med grangrenar, fodras med mossa, jord och mossa igen. Ingången kan stängas med en ryggsäck. Om det regnar se till att denna koja har en stor och stark stomme för att klara vikten på olika täckande materialen. När du skall sova, välj plats mitt i kojan utan att trycka dig mot väggarna. Regn höjer vikten och dessutom i långvarigt regn gör det att täckmattor av mossa och jord innehåller rötter och under dessa primitiva förhållanden är rötter en vattenförare så var beredd till en del oväntad dusch av droppar. När du bygger delar av kojan med stommen av grenar och stubbar som du hittar under mossa eller vad som helst som är dels gamla och våta, för att dela dessa i rätt storlek, slå dessa kraftiga mot höga stenar eller större träd så att de går sönder utan att du behöver såga eller hugga dom. Stora stenar  i fuktig miljö av äldre skog kan vara täckta av en kompakt matta av mossa och jord samt rötter, det är din lyckostund för att spara tid och bygga ett tak och sid isolering  Dessa mattor av mossa genom att befria från jordens vikt kan användas som kläder eller täcke.

Här ser du ett säkrare sätt att bygga snabbt en liten skogskoja. I bilden har lilla trädet fallit naturligt och är ännu fast på ett naturligt sätt.  Synliga saker som kanske du har med som plastsäck, fårpäls, militärfilt eller annat. Meningen är att du kanske vill använda del av dessa som underlag. Då, behöver du skydda dessa med ett vattentätt underlag som t.ex. stor sopsäck, presenning eller grangrenar. Är marken torr och inte för fuktig går det att använda nämnda underlag utan vattentätt skydd. Som försiktighetsåtgärder för nattens vila kan du alltid använda isolerande underlag ifall det skulle regna. OBS! Tänker du överleva men ändå vill ha användning av dagens teknologi, få du meteorolog info via telefon ifall det finns teckning, kolla väder alltså före kojans uppbyggnad. Tidigare nämnda täckmatta för kojans tak och sidor kan användas som underlägg med förutsättning att du isolerar mossa från fukt och vad mer som är vattentätt isolering material. Det är viktigt att vattentäta underlag hålls fast på marken med pinnar som kan vara campingpinnar i metall för tält, träpinnar som borras genom marken eller tunga stenar. Då, slipper du problem som kan uppstå när man vänder sig under sömnen och kan få dig att glida på ditt vattentäta underlag utanför isolerad yta.

Här ser du ett ofärdigt enmans vindskydd som kan förvandlas till att rymma flera i kojan. Det som kräver många knutar och i den plats som det inte finns många torra stubbar kan det vara nödvändigt att ta unga medelstora granar och i en gles skog blir det en förlust för skogen. Detta skydd eller kojas förvandling kan användas för lång vistelse. På marken inne på kojan fylls preliminärt med granris.  Denna typ av bygge kan du göra vid gräns mot ung skog och större skog, gärna blandskog så du kan passa på att fylla på vidare på marken, taket och väggar med olika slags buskar och lövgrenar. Gör först och främst liggunderlag och sedan påbörja med skelettet, stödpelare, fyllning osv. Välj träd som är nära till varandra på ett sätt att väggpelare och tak formas av böjda träd bundna till varandra uppifrån nerifrån. Sedan hugg vidare och tillägg stöd på kanterna runt om och fyll sedan i med långa grenar till mindre och mindre, tillkommer mossa osv. Kojan kan bindas med enbart mjuka grenar som pil, björk långa och smala rötter och om det finns vass och långt gräs i området används också det osv. En sådan koja klarar vatten, stötar och närstående varm Koja kan kan vara försedd med en vägg eller helt täckt med extra stödvägg och en ingång. Så lite kunskap behöver du för att kunna överleva en eventuell katastrof. Ser vi vidare en lika stark och effektiv koja, denna gång som det skulle vara en jättemössa med runda kanter.   Kojan innersta rum mellan underlag och tak kring 110, mer eller mindre är acceptabelt. Erna  på flykt. Erna betyder ”Örn på gammal tyska”. Denna gruppkoja tar ca 1,5 timme för en person att bygga med tanke på att du bibehåller en bra takt och har allt material i närheten.

Finns stora björk i närheten kan du avsluta med ett tak dels i näver. Har du en presenning, plastsäck, underlag kan du bosätta dig i en sådan naturkoja en hel sommar. Du kan även sätta grenar i kors på taket mellan sidor så kan du hänga saker som t.ex. våta kläder eller en lampa.

Snabb takt av byggandet kan göra dig svettig eller helt blöt, med kommande nattens sänkta temperatur och kroppens stillastående kan det öka risken för nerkylning. Därför är det bra att du torkar dig på ett eller annat sätt, byter kläder osv.

Ligg i lutande läge huvud ovanför och bena nedåt.

Dessutom kan du göra en dörr med olika grenar korsade om varandra och det skall helst vara inne i kojan så att du kan stänga inifrån med en eller två grenar på tvären. Kojans ingång gör du mot söder.

För en lång tids bosättning gör dränering med tydliga kanaler kring boplats så skall den vara effektiv och som dränerar vatten långt ifrån platsen.

Koja av denna typ andas dvs. att det blåser in lätt och du kan täta den efter behov. Kojans andning håller fuktighet borta och med din kroppsvärme och av olika ljus och uppvärmningssätt kommer det att räcka för att skapa trivsel. I en sådan koja är levande eld i stor eller mellan dimension ett förbud i sig. Kan du hantera levande ljus t.ex. med små ljus, gravljus i en kastrull med dels locket öppet eller tomma matburkar med små hål på kanterna och med locket halvöppet så kan det skapas trivsel men det är en farlig lek, lek inte med elden så brukar man säga. Du kan ute ha vindskydd och eldstad. Sådana kojor med rund formgivning, i större format som liknar samers kåtor där man står rätt upp stärks med vidare stöd av en lång jämn trästomme vertikalt knutna och horisontalt med andra grenar. Värmekällan kan också vara försedd med mindre eldstad eller andra levande värmekällor. Då är det nödvändigt att ha ett hål i mitten på taket för att undvika syrebrist. Vill du höja värmen i kojan för natten, plocka in stenar kring eldstaden i kojan och de som passar för dig, fler stena ihop håller värme länge. Är man en grupp med många deltagare går det att bygga flera kojor, en del kan rymma tre sittande eller liggande hopkrupna personer, andra 6 st i sittande ställning. Sover du själv som en kung, men är ni två sover ni lyckliga intill varandra. Mygg medel i naturen det handlar om rök av olika slag från vanlig rökelse eller grön dels våt vegetation över eld. Tjära är ett alternativ att stryka på dig eller lerig gjord, annars ha med dig vanligt myggmedel eller annat.

Ormbunke  som underlägg. Ormbunken är ett utmärk underlägg. Det används som underlägg förr i tiden för djur. Det sägs att man stoppade ormbunke i madrassen och det verkar ha en välbefinnande effekt för människor drabbade av reumatism och för djur i stallet detsamma.

Vill man inte ha underlag i hårdare mening och undvika en del kryp, då gäller det att ha med sig en hängmatta. Bilden visar hängmatta, fällor som kan arbeta medan du sover och blöja som kan vara till skydd av känsliga delar på kroppen när vandring påbörjas och packning inte är minskad

Under vandring stunder av pauser. Om det regnar kan du vila eller sova i sittande ställning så att du sitter med rumpan isolerad med ett litet sittunderlag, dra på dig ett riktigt regnskydd och har du till hands ett paraply, använd det också. Undvik alla former av eventuella vattensamlingar t.ex. bygga på myrmark, under natt inte uppehålla dig nära vattendrag för det kan översvämmas av långvarigt regnande och svämma över dig, undvika att använda stora träd som koja vid långvarigt regnande för det kan komma vatten via trädstammen. Inte heller ta skydd för längre stunder eller bygga under stenformation som ser ut lämpliga som skydd. I slutändan kommer vatten att tränga sig in och om marken inte är dränerad kommer du att få dina fötter i en vattenpöl. Dessutom, skall du sova en stund eller längre undvik att ha ryggen mot stenar, samt undvik att sitta på dem för de ofta kalla, kylan kryper in i din kropp. Om det handlar om stora träd som har legat i skogen länge är de våta och ruttna. Du måste skydda dig från att fukt och kyla tränger sig i dig för det kan påbörja urininfektion, andra magbesvär och det gäller speciellt för kvinnor. Avvärj tanken att starta eld intill stora stenar, långvarig eldning kan få stenblock att spricka!

 

Jägarhydda  Bilden visar ett jägarpass som du kan träffa på varsomhelst i skogen, bland myrmark, vägkanter, djupa skogar osv. Sådana pass kan vara utrustade med stålhinkar, kaminer och annat. Passa på att elda i kaminen så att brasan ger värme om du bestämmer dig för att sova över. Långt in på natten strålar värmen över dig. Oj vilket slott för överlevare!

Ja jamensam, inga hallucinationer eller uppenbarelser, det är verklighet… men var finns väg?

Ser vi ingen ger vi upp en suck… Skönt, inatt sover jag gott och imorgon letar jag upp spår som kan leda mig till… civilisation. Inne  i uppenbarelsen mellan förvirring o panik, ger det dig trygghet att tänka och filosofera kring ordet civilisation. Tystnad, ensamhet och frihet och kanske en känsla av fullkomlighet, munkar och nunnor samt eremitens tankar… tänk så bra det skulle vara om civilisationen skulle vara äkta precis som naturen… Civil..isa…tions spår kan se ut som följer, flera mil inne i skogen, vad tänker du på då?  Sådan samlingsplats ligger i princip där fordon kan rulla in och förbi. Du kan ändå ta en paus eller sova trygg på natten och få krafter tillbaka och tänka klarare. Med stor säkerhet i sådana skogshyddor kommer du att hitta kaffepanna, möjligheterna för öppen låga, grillning, skafferi med kokkaffe, ketchup, senap. Här ser du annan bild, en Kåta Vidare ser vi en kombination av stuga-kåta med mer omskött inredning med frilufts inriktning. Du kan fiska i området eller se bäver och inte minst ser du noga på marken kan du upptäcka fotavtryck av björn.  Notera finess, att, sitt kan förvandlas till en bred liggplats! Kan finnas en burk för att lägga i några kronor ifall man har det och meningen är inte annan än att om man har möjligheter att vara solidarisk alltså med regelbunden skötsel och för de volontera insatser från t.ex. förening och byaråd som skapat denna möjlighet att utan tvångsbetalning uppleva för dig och din familj en stund med friluftsliv. Just denna plats gav tak över huvudet och möjlighet för att överleva för min dåvarande familj pga. omständigheter som rådde med bostadsbrist m.m. Min nyfödda, några dagar gamla dotter, fick gästa just där! Än en gång tack för det!

Eldstad   Bästa veden är i första hand björk som håller värme länge, al, asp lövträd, mindre gärna tall eller gran som sprättar gnistor av eld som är sällsynt med kan bli en brandfara. Kom ihåg att brasans hetta tar sig också djupt ner i jorden, dvs. om att du gör upp eld mitt i skogen fast du bedömer att det inte kan vara en fara för omgivningen. Överraskning är att långvarig hetta direkt på olämplig plats når rötter och med otur att naturen inte kan reglera det, så kan det uppstå brand. Viktigt då att undersöka marken före man gör en brasa eller eldstad. Skall du göra en långvarig brasa, se till att eldstaden fylls med stenar i botten och på kanter samt på marken en ring av upphöjda stenar. En sådan eldstad som du kan underhålla tom. hela natten och vid lunchen din kan du använda den som ugn, se vidare. Eldstad du kan gör i princip vad som helst, alltid med största försiktighets åtgärder. Mitt i en varm sommardag på öppen eller i buskigt område med fel sorts ved är det inte bara att göra en brasa för det torra gräset, löv, kottar, små torra kvistar utanför brasan kan snabbt ta eld. Ved plockar du lite var som helst från marken upp till nedersta delen av stora och små levande träd. Torraste är i princip träd som är nersågade eller har gått av i vinden, och inte ligger helt på marken. Träd som luftas på en trave eller dels vilar på andra stammar eller stenar så att luften med vind och solen påbörjat torkning. Starta eld med kottar, träflis som du har förberett genom att skrapa från ett större och torrt träd, kvistar kors och tvärs ställda i upp så att luft kan tränga igenom, detta som vilar på papper skrövlat ihop som en boll eller torrt gräs är ett bra sätt att starta en eld. Ett ovanligt sätt som man här i norden inte är van med är att binda ihop små grenar av olika storlek i några bultar anpassade till eldstads storlek och använda dessa som start eller över nystartat eld. Brasan blir effektiv, sedan fortsätta att på mata elden med större vedträn. När elden har tagit ordentlig fart eller på slutet när en stor koleld ännu sprakar, kan du leka och göra röksignaler eller röken antimyggmedel genom att lägga på gröna kvistar eller gräs torra eller våta.

UGNSGROP  har använts i alla tider. Från italienska zigenare lärde jag mig att lägga t.ex. stulna hönor direkt på en stor jordgrop, täcka den med jord och göra en stor brasa ovanpå det. Mitt i mörkret kring varma och ljusa lågorna i det fattiga kollektivet fanns oro inför morgondagen med sånger om deras tragiska öde av förföljelse och diskriminering, så avslutades det med en tillfällig måltid för barn och äldre, det räckte för att överleva. Gendarmer kom efter tjuvarna… men det fanns inget att hitta… Hönan skall vara tömd av allt innanmäte, men nergrävd med alla fjädrar på sig och bädda som för en prinsessa i en mjuk varm säng… prinsessan på ärten. Värme går ner och räcker för att hönan ska tillagas. Hur gammal den än kan vara… blir utsökt och mjuk. Ta upp hönan och flå den lätt som en plätt, hungern visar dig resten. Sen, tacka och buga för att andra har gett sitt liv för din överlevnad. Så, slutade sagan för denna gång och för din överlevnadskunskap. God natt!

Byggande av en ugn ifall att fåglar eller andra djur har fallit offer i våra fällor. I första hand letar man efter anpassad plats typ ås, stenigt område, plats med så lite växter som möjligt. Är du mitt i det gröna när du gör öppen brasa, avlägsna spridda saker som är eldfarliga som torrare löv, grenar och gräs inom en radie på minst 1 m kring eldstadens storlek, större eld skall säkras med noggrann städning av området. Tänker du stanna länge och elda flera gånger, har du i närheten åsen eller grus och då tar du några spadtag av det och sprider kring eldstaden. När du har bestämt dig att lämna platsen ta tillfället att avlägsna glöden med några spadar jord, har du vatten i närheten använd det också över högen som du har släckt och inte pyser mer, men vänta ett tag för att försäkra ditt samvete med att allt blev rätt. För en redan ansträngd kropp gör du en bra eldstad blir det dels ett krävande jobb. I en ugnsgrop kan du laga i princip allt tom. bränna lera för att tillverka tillfällig keramik och vad mer  Har du tur i oturen att hamna intill en lerig jord är det bara att plocka ut smeten från jordens djup där det visar sig finnas och flytta dig till ett mer grusat området. Gör en grop och fyll väggar med den våta leran så tjock det blir minst 5 cm. Lägg in uppvärmda stenar så att väggarna blir stela och stadiga. Bry dig inte om sprickor om syftet är att laga mat i ugn bara några dagar. Lägg i botten av ugnen stenar, kasta in mycket glödande kol och över det en stor platt sten, flera stenar. Ugn innebär att köttet inte skall nå kolet och brännas upp.

Maten kan vara fritt eller lindad i metallfolie. Ovanpå det lägg nya stenar gärna varma, grus eller allt annat som täcker maten och vidare gör en ny eld över det. Toppenugn, toppenmat. Eld och värme är livslågan för mänskligheten precis som motsatta elementet vatten. Varma stenar har du olika användning för. Har du våta kläder, skor osv. kan de användas för att torka de våta partierna genom att flytta på våta delar eller för skor, stövlar. Blir det en kylig kall natt eller dag flytta stenarna inne i kojan det höjer temperaturen, smart är också att lägga stenar där du ligger så att det värmer platsen, sen avlägsna stenar och när dessa ännu är lagom varma kan du ha dem i sovsäcken vid fötterna eller där din kropp behöver värme.

 Förberedelse arbete för ung utbyggnad och drift skall alltid vara din första tanke som ger dig försprång när tiden är knapp Ger fart åt eld

  med hjälp av jacka eller annat genom att vifta från höger till vänster så att skapas vinden. När elden har tagit fart och hålls levande länge kan du lägga in stenar som t ex tänkte du använda på olika sätt, se vidare olika alternativ.  Stenar skall inte kväva elden utan fortsätta att leva vidare. Eldstad i en grop eller ej  du kan värma stenar använda som stekplattor  (idag blev det en mager middag). Repetera eller påminn om att kyliga kvällar är varma stenar en värmekälla inne i kojan eller med försiktighet i tält. Hittar du en stor platt sten som blir som en stekpanna? Gör en eld på den och avlägsna kolet, stek sedan vidare. Varmt kol som du har avlägsnat, lägg det i sand eller grus som en klump på ett förberett björknäver, tyg, läder eller i en stor burk osv. och ta med dig för vidare lätt omstart av nästa eld.  När är du färdig med första elden kan du gå vidare och göra en ny eld av kolrester, men du kan också lägga sand, grus eller stenar på det och starta på nytt.

Överlevnad vid katastrofer som drabbar kollektivt och överlevnad om man går vilse är egentligen i praktiken detsamma men transportmedel i stor skala ändras och med det chansen för att överleva detsamma.

Alla djur är ett livsviktigt transportmedel som vi tvåbenta inte klarar av, vare sig vi själv lyfter ett objekt eller andra transporterar det i ett längre perspektiv.  Här en av mina målningar som figurerar hästen på vatten och transporterar triumfbåge.  Jag med ulven som transporterar eget förråd. Mulåsna med vinterpäls  Oxe. Åsna  i olika storlek.

ELD

 Till vänster moderna sätt att starta en brasa. Till höger ett stenålders sätt med torkade blad, gräs, halm och kottar.

Starta eld med en träpinne kan du träna länge. Gör du det med att rulla pinnen med bara händer… stackars dig och lycka till. Inte blir det lättare heller med en båge. Men, det går när nöd och vilja gör sig påminda.

Har man tur att hitta en flintasten, har man en kniv i andra handen så kan man tända eld genom att slå dessa mot varandra som då skapar gnistor.  Har man en sådan kniv eller vasst föremål skrapa på den lilla stången så får du eld till 100 % .

Ett förstoringsglas eller spegel mot stekande sol, rikta solstrålen mot tänkbart material.

Vatten är en stort transport problem pga. vikt. Se här att bara 3 liter vatten väger drygt 2 och ett halvt kilo! Om vi konsumera en liter om dagen räcker vattnet inte långt för en längre utflykt och det innebär att vatten är prima vara för mat och värme.

Saliv. Du måste underhålla salivproduktion genom att inte prata i onödan, dels tugga tuggummi, gröna blad och fräsch bark.

 Med denna enklare militära tradition kan du värma dig en rejäl måltid utan fara av eld.

Knytning  Moderna föremål som du kan ha på dig eller ta med dig passa på att använda för att knyta, hålla fast osv. för vindskydd, koja m.m. Tejp dessutom fungerar också som plåster, hålla bandage för en kompress eller hålla ihop trasiga skor. Handbojor kan användas för att hålla ihop svårt böjda grenar och annan användning t.ex. inne i kojan kan man hänga ficklampan osv. Tråd, kan användas dessutom som bälte eller annat. Skosnöre, sjal, tröjärm, byxben, allt går att använda för att binda. 

 Vridna björkkvistar delas ut i små kompakta trådar och blir utmärka för att använda. Förr i tiden användes dessa knep som rötter  och mjuka men starka grenar, skal från t.ex. pil och björknäver grenar för att binda saker. Träd i huvudsak känner vi till att det går att göra saker som ryggsäck, sandaler och man säger att sandalen i björknäver håller sig i två mil!

  Mot värme eller regn går det att göra en hatt av björknäver och björk rötter, under det kan du stoppa in en handfull mjuk åkerfräken och ormbunke. Vad mer bjuder naturen på? Björknäver igen så klart för att skydda bröst och allt andra känsliga delar eller hårda partier på kroppen som skulle såras om de skulle stöta på andra hårda föremål som stenar. Hel klädsel för naturister, natur och skogs människor och för dig som är på primitiv överlevnadskurser, så kan du klä dig för att skydda dig mot nattens kyla . Björkkvistar och rötter, vide, pil, sälg av din kroppslängd mellan fem till 10 stycken du kan behöva för det beror på klädsels omfattningen.

Knyt dem kring kroppen och fyll med mossa av olika slag.  Vidare över mossa och andra kvistar uppifrån och ner, fram och bakifrån genom mossa och grena som bildar ett nät för att lättare hålla ihop hela klädsel.  Kring ruttna stubbar hittar du mossa och långa rötter. Den ena är t.ex. för stoppning och den andra för knutar. Om du väljer mossa som underlag är det fullt med dessa långa rötter, så då håller det hela bättre. Har du inga knivar använder du vassa stenar för att kunna skära och tyngre rundare för att krossa materialet.

 

Knutar stickvapen  Rötter, smala unga träslag t.ex. tjocka som ett finger och som växer vid dikeskanter, grenar från vuxna träd t.ex. från pil, björk osv. är utmärka för knutar.

 I en längre tids överlevnad kan det vara bra att ha kunskap av att fläta gräs av olika slag och med kvistar av träslag som ovannämnda.

 

Stoppning. Vass och bred kaveldun (ull från cigarr)   Starrgräs  som också kallas lappskor starr, går att använda när den är grön eller torr. Skönare är när den är hackad och torkad. På det sättet användes de av infödda vintertid som strumpor. Starrgräs smular sig inte sönder fast den är torkad. Tuvull, kan du skapa en mjuk kudde av som förr i tiden. Mössor av olika slag går för tillfället att användas som stoppning.

Stoppning gäller skor, kudde, täcke, kläder, mössa, vantar.

ANVÄNDBARA SAKER OCH TING Hittade moderna föremål eller om man har med sig  denna egna formgivning hårdplastflaskan kan du plocka bär, lägga in ett kaffefilter för dagens kaffe, vattenfiltrering eller vilda örter för örtte; en förlängd vattenskål.

Stålburk  av konserverad mat kan användas på olika sätt som t.ex. kopp, kärl, kastrull, lampa osv. En söndrad glasflaska kan användas som skär föremål, kanterna slipas på stenar eller med sandpapper ger runda eller vassa kanter.

En stor kastrull i metall eller nedre del av oljefat, hinkar i metall kan användas som eldstad i brandfarligt område eller i våt och fuktig mark. Men tur i oturen kan man dessvärre konstatera att dessa produkter faktiskt kan finnas ibland mitt i en skogen, glömda under skogs och väg arbete, efter röjning eller av jägare.

OLYCKSHÄNDELSE

I denna låda kan du lägga tandkräm som antiseptiskt passande för delvis rena vatten och del på sår, inte minst kan det vara nyttigt underhålla munhygien som klarar upp dagen med en fräsch och behaglig tillvaro.

Bryta ben, arm, vridning, sår… Vid ett skrapsår går det att använda naturens tillgänglighet som t.ex. blåbärsris och över det mossa uppe och ner så att jorden inte har kontakt med öppet sår. Linda det med vide och andra rötter. När såret är nästan torrt kan man accelerera tillfrisknandet av såret genom att använda sig av hackad johannesört. Johannesört inpackning håller sig fast genom att använda kåda på björknäver eller annat på kanterna så att det fungerar som klister. Johannesörtens röda substans är det som är miraklet i medikamentet. Vid en skada kan du göra en pasta t.ex. med johannesört (hypericum perforatum), älgört (spirea ulmarea-natur aspirin som i folkmedicin används som infusion mot reumatism) , åkerfräken (equisetiun arvense som i folkmedicin används som pulver i soppor m.m. och det förbättrar metabolism), groddblad som ofta här i norra Sverige är med stora blad (plangao major). Angående groddblad finns ett mer sällsynt här uppe i norra Sverige och det ser ut som ett långt och smalt blad som påminner om en lans- spjut (plantago lanceolato) som är effektivt som te i folkmedicin mot bronkit. Är du i området där det finns vild oregano (mellan och södra Sverige) samt timjan (timus serpillo) så har du de starka antiseptiska blandningarna. Mynta, bland de drygt 600 arter finns det tre vilda utöver dem två citerade i Sverige. Den som jag upptäckte i norra Hälsingland var vild och ovanligt liten max allra högsta 10 cm! Mynta oavsett typ, passar i pastablandning.

    Gällande brutna ben vet man att man skall hålla fast med stöd av mossa, grenar och lindas ordentlig. Alltså, vid olycka skall man använda alla medel som kretsar omkring oss med eller utan vad som ingår i överlevnadspackning.

INTE HITTA TILLBAKA TILL VÄG när panik kryper fram och natten närmar sig. Har ingen mobiltelefon med sig eller har inte teckning. Inte heller har minidrönare som kan hjälpa att hitta den närmaste stora skogsvägen. Ingen respons på flera försök att blåsa i visselpipa eller rop på hjälp då blir det bråttom att bygga ett provisoriskt nattskydd. Sätta på miniradio och stoppa i munnen ett tuggummi så att paniken dämpas. Fler kommunikationshjälp  är möjligheter med mer naturlig effekt när du tror att räddnings sökning har påbörjats är t.ex. natt eld, dagens eld med stor rökeffekt sk. indian signaler, raket fyrverkeri och smällare.

Att tänka att inte klä sig för varmt, när du svettas klär du av dig i tid, vatten i våra sjöar eller bäckar är kallare än Medelhavets vatten ta inte därför iskalla dopp eller under panik ta inte dålig genomtänkt övergång i vatten upp till midjan, speciellt om du inte kan simma. Kritisk stund skall du vila och tänka positivt.

Ett tips gällande inköp av en kikare, föredra med zoom och med reglage för ögon att det justerar olika synvinklar och sätt att titta med glasögon på

  Så gäller det för alla inköp av överlevnad, produkterna skall vara för olika användning och skall vara lätta och tåliga.

Djurspår under vandring. På grund av hårdare vinter eller efter rovdjursmåltid kan man snubbla på en sådan skatt  som älghorn samt rester av ben som du kan ha nytta av.

SPÅR

Bäverspår Det innebär bra kött och päls samt tacka för om du vill bygga ett vindskydd!

Avföringar   som tyder om det handlar om hanne eller hona t.ex. älg den ovala tyder på hona. Hanne. Dessa är bruna och torra och gamla, men de gröna och varma är fräscha.

Rådjurspår en hona framme och en hanne nedåt i bilden.

Björnspår och avföring med bärliknande rester  rivna gamla träd  

tydliga rivmärken på träd eller brutna unga träd. På stigar eller skogsvägar ser du framfotstassen i denna bild  och baktassen  i denna bild. Möte med björn verkar vara fredlig för bärplockare och livsfarlig för jägare som sårat en sådant majestätiskt vilddjur. Inte minst farligt är det om man hamnar mellan björnhona och ungarna. Vanligt råd är att vända tillbaka utan skrik eller hets eller spela död under anfall och oturligt kanske du får några bitmärken. Bärplockares beteende är intressant att har i sitt möte med björn, böjer sig då och då och går tillbaka osv.

Vi gör av denna kunskap en smula sammanfattning, en glädje av dessa nakna sanningar.

 

http://www.vi-pr.com/overlevnad_IIavVI_delar.htm Tor Svärdtorp ÖVERLEVA nr2=II +

Alla rättigheter reserverad - Copyrightsymbolen. (©Upphovsrätt  se mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsr%C3%A4tt

 

http://www.vi-pr.com/overlevnad_IIavVI.htm Tor Svärdtorp ÖVERLEVA nr3=III +

Alla rättigheter reserverad - Copyrightsymbolen. (©Upphovsrätt  se mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsr%C3%A4tt

 

 

Tor Svärdtorp för VI-PersonRörelse – Konsult och Rådgivnings Granskningsmedia - www.vi-pr.com